Zo kweek je kruiden in een pot in huis – Zorg dat je een mooie bloempot hebt van ongeveer 10 tot 20 cm in doorsnede. Hij mag van terracotta, steen, plastic of glas zijn, wat jij het mooiste vindt. Als er een gat onderin de pot zit, moet je hem op een bakje of schoteltje zetten. Vul de pot met potgrond. Dit kan je bij ons kopen in handige geperste blokken waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen. Je kan ook een grote zak potgrond kopen in alle tuincentra, bouwmarkten, bloemenzaken en vaak ook supermarkten. Welk soort je kiest maakt niet zoveel uit, zolang het maar potgrond is en geen compost of cocospeat. Strooi de zaadjes uit over de potgrond in de pot. Elk soort heeft zijn eigen zaaidichtheid: dit staat gewoon vermeld in onze webwinkel bij elk soort kruid. Meestal kan je wel 3x zaaien uit één zakje! Strooi ongeveer 1 a 2 cm potgrond over de zaadjes heen en geef ze een scheut water. De zaadjes zijn gezaaid! Als de bloempot gaatjes heeft in de bodem, kan je er flink veel water in gooien. Als de pot geen gaatjes heeft kan je zoveel water toevoegen tot er net wat nattigheid blijft liggen bovenop de grond.
- Afhankelijk van het soort kruid dat je gezaaid hebt kan je binnen een paar dagen tot een week kleine plantjes ontdekken.
- Zorg dat ze voldoende water hebben: de grond moet altijd een beetje vochtig zijn, maar er moet geen laag water op blijven staan.
- Het is niet erg als de grond een dagje wat droog is aan de bovenkant.
Om de dag even water geven is het beste. peterselie blaadjes
Hoe moet ik kruiden kweken?
Tips voor een lange oogst –
Zaai kruiden die snel kiemen. Koriander en dille hebben in de lente en zomer maar 2 weken nodig om te groeien.Kies verschillende soorten kruiden, met een variatie aan groeitijden. Op deze manier is er een contante groei en aanbod van verse kruiden.Plant kruiden in potten (bieslook, munt, peterselie, dragon ) die in de zomer buiten zet. Neem de potten in de winter binnen en plaats ze op een vensterbank waar veel zonlicht binnenvalt.Plant je kruiden niet te ver van de woning. Maak het jezelf makkelijk als je kruiden wil oogsten.Plant de sterkere kruiden (zoals salie, munt, rozemarijn) in grotere potten,Start met zaaien in de vroege lente. Je dit dit best wel of in de serre (kas) of onder glas.Kweek een aantal planten voor door in tray s voor te zaaien ( serre /kas, je zonnige vensterbank in de keuken.). Terwijl de plantjes groeien, warmt de grond buiten op.
Kruiden kun je ook heel goed in potten kweken
Welke maand kruiden zaaien?
Kruiden kweken in de tuin – De meeste soorten kruiden kan je in maart, april of mei zaaien in de tuin. Na een paar weken kan je ze oogsten, vaak kan dat de hele zomer door. De meeste kruiden sterven af in de winter en komen dan de volgende lente gewoon weer op. Je kan het beste even de zaaibeschrijving bij elk kruid dat wij verkopen lezen over hoe en wanneer je deze het beste kan zaaien.
Hoe maak ik zelf een kweekbak?
Constructie – De constructie van een moestuinbak is heel makkelijk: schroef 4 houten planken tegen elkaar aan en leg er worteldoek onder. Je moet alleen opletten hoe je de planken met elkaar verbindt zodat je bak lekker stevig wordt. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen die je kunt gebruiken. Zoals je waarschijnlijk wel weet gaat hout werken door het vocht. Planken kunnen dan kromtrekken of er kunnen scheuren in komen. Dit kun je niet voorkomen omdat het soms nou eenmaal regent of soms droog is. Aan de binnenkant van de bak is het altijd vochtig door de grond.
Wat eerst zaaien?
Maart – In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven.
Welke grond heb je nodig voor kruiden?
Kruiden in volle grond – Losse grond en een goede drainage van de grond is de basis voor een gezonde groei van de kruiden.
Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest. Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg. Dit kan op een eenvoudige manier door het jaar voordien een diep wortelende groenbemester in te zaaien. Het jaar van aanplant kan je compost of wormenmest op de grond aanbrengen (niet inwerken). Dit herhaal je jaarlijks zodat er met de jaren meer humus in de grond wordt opgebouwd. Zware klei en zware leemgrond is niet geschikt voor kruiden. Je kan overwegen deze te draineren maar dat is zeer veel werk en niet echt ecologisch omdat je normaal kiest om de juiste planten op de juiste grond te planten. Je kiest beter voor kruiden in potten.
Overweeg je toch om een verhoogd bed aan te leggen, doe je dit best op volgende manier. Begin met de leem- of kleigrond 30 tot 50 cm uit te graven. Onderin leg je grof grind, vervolgens een laag zand, dan versnipperd hout en tenslotte een humuslaag (mengeling van aarde met compost en zand).
1) 2) 3) 4) 6) 7) 8) 9) 10)
5) Grond klaarmaken voor kruiden : Grond klaarmaken voor kruiden