Oogsttijd en manier van oogsten – Voor dagelijks gebruik kan je van het voorjaar tot in de herfst steeds vers blad of bloemen plukken van het kruid dat je in de tuin hebt geplant. Kleine topjes en bloemen kunnen gewoon met de hand worden afgeplukt. Anders is het als je kruiden wilt bewaren voor de winter.
- Elk kruid heeft op een bepaald moment in de zomer of de herfst zijn hoogtepunt om te oogsten.
- Op dat moment geurt het kruid het sterkst en is het rijk aan geneeskrachtige stoffen.
- Het is dus belangrijk om de meest gunstige oogsttijden te ontdekken en te kiezen.
- Een zomer vol zon of een regenachtige zomer speelt uiteraard ook een rol.
Als algemene regel geldt dat kruiden die voor hun bladeren worden gekweekt, moeten worden geoogst voordat ze bloeien. Nadat ze bloeien, verliezen de meeste kruiden hun smaak of worden ze bitter. Je wilt ook de bladeren plukken als ze zacht zijn en de hoogste hoeveelheid olie bevatten, die smaak en geur levert.
Voor de meeste kruiden is de beste tijd om te plukken ‘s morgens vroeg, net als de dauw verdampt, maar vóór de hitte van de dag. Veel bloeiende kruiden, zoals lavendel, bernagie en kamille, moeten worden geoogst voordat de bloemen volledig open zijn. Oogst kruiden die zijn gekweekt voor hun zaden, zoals dille, venkel, koriander en karwij, terwijl de zaaddozen van kleur veranderen.
Oogst vroeg en vaak om planten aan te moedigen om nieuwe groei te produceren. Het is prima om een overblijvende plant tot ongeveer de helft van zijn lengte terug te snoeien. Veel culinaire kruiden, waaronder bieslook, basilicum, munt, peterselie en oregano groeien snel terug en profiteren van het constante snoeien.
Tip: Verzamel lavendel en dragonbloemen begin juli en snij de planten terug tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke hoogte om een tweede bloei in de herfst te bevorderen. Eénjarige kruiden kan je oogsten tot aan het begin van de vorst. Meerjarige kruiden knip je best maar tot eind augustus af. Zo kunnen de planten nog hergroeien vóór de eerste nachtvorst.
Nog oogsten na eind augustus kan nieuwe groei stimuleren die niet zal afharden vóór de kou van de winter waardoor de planten kunnen afsterven. Van sommige geneeskrachtige kruiden worden de wortels geoogst. Dit gebeurt meestal in de herfst. Steek niet meer wortelstukken met de spade af dan de plant kan missen, ze moet nog kunnen verder groeien.
Hoe moet je kruiden plukken?
Basilicum, salie, tijm, rozemarijn, laurier, dragon, munt, peterselie, dille, bieslook, oregano, duivelsdrek, kervel: voor sommige gerechten lijkt het wel of je ze allemaal nodig hebt. Handig dus om altijd verschillende verse kruiden op voorraad te hebben, maar hoe verzorg je die plantjes het best? Uit de supermarkt versus uit tuincentra Uit ervaring blijkt dat kruidenplantjes uit diverse supermarkten het vaak minder goed doen dan uit tuincentra.
- De wortelgroei van de planten is anders en dichter op elkaar bij supermarkt-kruiden, vaak zit er ook een kleinere pot omheen.
- Ook kan het dat de kruidenplanten eenmaal in de winkel op een andere manier verzorgd worden dan in een tuincentrum.
- Hoe verzorg je kruidenplanten het beste? Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water.
Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij. Zet de planten achter het raam in de zon, zodat ze genoeg licht (drie tot zes uur zon per dag) krijgen, maar de temperatuur niet teveel wisselt.
- Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen ook goed buiten overleven.
- Ruiden plukken Dan volgt het plukken van de kruiden, soms heb je maar een takje of een paar blaadjes nodig.
- Pluk kruiden nooit met je hand, in je hand zitten zuren waar sommige kruiden (bijvoorbeeld basilicum) niet tegenkunnen.
Knip de kruiden liever per takje circa twee centimeter boven de grond af. Zo krijgt de plant de kans om opnieuw te groeien. Na het plukken kun je de kruiden grof of fijn hakken met een koksmes, fijnstampen in een vijzel of met een kruidenschaar in kleine stukjes knippen.
Hoe lang moeten kruiden drogen?
Je droogt de kruiden het beste bij een temperatuur tussen de 30 en 45 graden. Je kunt een kasje of platte bak gebruiken om kruiden te drogen, maar zorg wel dat er voldoende ventilatie is. Een warme, droge zolder is ook geschikt. De droogtijd verschilt per kruid, maar duurt één tot twee weken.
Hoe kun je het beste kruiden drogen?
Knip je kruiden ‘s ochtends, nadat de dauw verdampt is, op een droge dag. Pluk geen blaadjes maar knip de stengels. Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster.
- Je hoeft ze niet om te draaien of te schudden; let wel op dat de blaadjes elkaar niet raken.
- Laat ze een week in een donkere, luchtige kamer drogen.
- Rist de bladeren niet van de steeltjes, hoe minder je ze kneust, hoe meer aroma ze houden.
- Doe ze in een inmaakpot of een blik, sluit goed af en bewaar donker.
De beste kruiden om te drogen zijn munt, citroenverbena, lavendel, citroenmelisse, goudsbloem, oregano en marjolein; droog gerust de bloempjes mee, die zitten bomvol smaak.
Hoe berg ik mijn kruiden op?
Kruiden organizers in een kleine keuken – In een kleine keuken kan het een hele uitdaging zijn om al je kruiden goed op te bergen. Daarom hebben wij bij So Clever tientallen producten die jou helpen bij het zo efficiënt en netjes mogelijk ordenen van jouw kruiden, ook bij een kleine keuken.
Een efficiënte manier om ruimte te benutten, is door het gebruik van een kruidenrek wand, Hang deze aan de binnenkant van een kastje of gewoon aan de muur. Hierbij heb je geen extra ruimte in je kastje nodig en heb je wel overzichtelijk je kruiden bij de hand. Heb je weinig kastruimte, maar wel een lade die moeilijk te gebruiken is?.
De kruidenrek voor in een lade van o.a. Youcopia, iDesign en Joseph Joseph zijn speciaal ontworpen met dit doel. Dat scheelt zoeken, frustratie en tijd!
Hoe moet je basilicum plukken?
Oogsten en bewaren – Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels, Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Als je een stengel wilt oogsten, neem deze dan door net boven het punt waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Dit bevordert de bladgroei waardoor je snel opnieuw basilicum zult kunnen oogsten. Bij een overschot aan basilicum kan je een deel invriezen als wintervoorraad. Ook kan je een flinke hoeveelheid pesto maken, heerlijk als pastasaus of op een stokbroodje! Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog,
Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Hoe blaadjes basilicum plukken?
Hoe pluk je kruiden? Als er één gezegde van toepassing is bij kruiden, dan is het wel dat snoeien doet groeien. Zowat elk keukenkruid moet regelmatig worden geplukt of geoogst. Want regelmatig bladeren plukken en de plant daardoor flink snoeien zal uiteindelijk resulteren in een gezonde plant die vaak een hele zomer lang het beste van zichzelf geeft.
Basilicum : knip je niet helemaal tot boven de grond af. Je knipt tot aan het laatste stel blaadjes. Daar zal de plant opnieuw scheuten vormen en in leven blijven. Salie : mag je vrij diep plukken. De plant zal onderaan nieuwe scheuten vormen. Bieslook : knip je tot 2 centimeter boven de grond af. De plant zal net onder de grond nieuwe scheuten vormen. Rozemarijn : knip je nooit helemaal kort. Je haalt beter af en toe een takje weg, om de struik in een mooie vorm te houden. Knip weg tot ongeveer 5 centimeter van de grond, dat stimuleert nieuwe groei. Munt : knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm : knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
: Hoe pluk je kruiden?
Welke blaadjes plukken van basilicum?
6. Snoeien en plukken – Heel lastig is het snoeien van basilicum niet. Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Snoei regelmatig de jonge blaadjes bovenin, maar ook de topjes van de scheuten, zo ontstaan mooie vertakkingen.
Hoe pluk ik tijm?
De oogst van tijm – Oogst in het eerste jaar niet al teveel blaadjes, je wilt dat de jonge planten groot en sterk zijn als de winter komt. Pluk alleen de kleine groene topjes, die zijn het lekkerst en het zorgt ervoor dat de plant gaat vertakken en steeds meer takjes en blaadjes maakt.
Vanaf het tweede jaar mag je zoveel blaadjes oogsten als je wilt, als je er maar voor zorgt dat er altijd ruim 1/3e deel van de plant intact blijft voor de aanmaak van nieuwe groei. Verse blaadjes zijn natuurlijk het lekkerst, maar je kunt geplukte takjes ook nog wel een paar dagen bewaren. Rol ze dan losjes in een stukje keukenpapier en bewaar in de koelkast.
Tekst en beeld: Diana Stek : Tijm kweken zaaien oogsten
Hoe knip je tijm af?
Stap 2: Hoe wordt tijm correct gesnoeid? – Tijmsoorten en -variëteiten met een houtige basis moeten noodzakelijkerwijze regelmatig worden gesnoeid. Binnen een paar jaar worden ze zo kaal dat alleen de buitenste uiteinden van de scheuten nog groen zijn.
Dergelijke planten leveren geen mooi plaatje, geven geen opbrengst en hebben geen lange levensduur. Elk jaar wanneer de bloei begint, kan tijm van begin tot midden zomer worden geoogst en op hetzelfde moment worden teruggesnoeid. De scheuten moeten met een tuinschaar tot op het oude hout worden gesnoeid.
Voor regelmatig snoeien knipt u de halfstruiken ongeveer een handbreedte boven de grond af. Ook bloeiende scheuten kunnen worden gebruikt om te oogsten. Ze worden in bundels verzameld en ondersteboven op een schaduwrijke, luchtige plaats te drogen gehangen.
Snijd zeer houtachtige exemplaren met zorg. Als de snede te diep in het hout wordt gemaakt, zullen vaak geen nieuwe scheuten groeien. Als de struiken nog een handelbare omvang hebben, is het zinvoller ze op te graven en ze dieper te planten. Of een tijm nu in een pot of in een tuinperk groeit, is niet relevant voor het snoeien.
Voor kruidachtige of zwak houtige tijmsoorten worden lichtere snoeimaatregelen gebruikt. Daartoe behoren vele bodembedekkers en tapijttijmsoorten. Ze kunnen al in het voorjaar licht worden gesnoeid door bevroren of bruine scheuten te verwijderen.