Plant je kruiden eerst in huis – Als je de kruidentuin vanuit zaadjes wilt beginnen kun je deze het best voorzaaien in de vensterbank. Dat zorgt ervoor dat jouw kruiden veel sneller ontkiemen. Zaai ze in kleine bloempotjes en zorg dat het overtollige water weg kan lopen.
Welke grond in Kruidenbak?
Kruiden in volle grond – Losse grond en een goede drainage van de grond is de basis voor een gezonde groei van de kruiden.
Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest. Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg. Dit kan op een eenvoudige manier door het jaar voordien een diep wortelende groenbemester in te zaaien. Het jaar van aanplant kan je compost of wormenmest op de grond aanbrengen (niet inwerken). Dit herhaal je jaarlijks zodat er met de jaren meer humus in de grond wordt opgebouwd. Zware klei en zware leemgrond is niet geschikt voor kruiden. Je kan overwegen deze te draineren maar dat is zeer veel werk en niet echt ecologisch omdat je normaal kiest om de juiste planten op de juiste grond te planten. Je kiest beter voor kruiden in potten.
Overweeg je toch om een verhoogd bed aan te leggen, doe je dit best op volgende manier. Begin met de leem- of kleigrond 30 tot 50 cm uit te graven. Onderin leg je grof grind, vervolgens een laag zand, dan versnipperd hout en tenslotte een humuslaag (mengeling van aarde met compost en zand).
1) 2) 3) 4) 6) 7) 8) 9) 10)
5) Grond klaarmaken voor kruiden : Grond klaarmaken voor kruiden
Hoe vul je een kweekbak?
Een vierkantemeterbak vullen Je vierkantemeterbak vullen begint met het antiworteldoek. Koop een worteldoek dat past in jouw vierkantemeterbak. Voor elke moestuinbak is er een passend formaat beschikbaar. De bakken hebben een opstaande rand van 20 of 40 cm.
Het best niet je het doek vast in de vierkantemeterbak, zo weet je zeker dat al de grond in de vierkantemeterbak blijft, en er geen grond uitvalt. Handig én netjes! Ook is antiworteldoek heel handig bij het vervangen van de grond, je schept de grond er gemakkelijk af. De grond vervangen doe je het best om de twee à drie jaar.
De tweede stap is de vierkantemeterbak vullen met grond. Groenten groeien het beste in voedzame, vochtige en luchtige grond. Het best maak je een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar voor moestuin. Zo krijg je een kruimelige bodem die rijk is aan organische stof, dus een ideale bodem voor je groentjes.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
Met dat mengsel vul je de vierkantemeterbak tot circa twee centimeter van de rand. Maak je vierkantemeterbak overzichtelijk door de grond te verdelen in vakken. Het handigst is om een soort raster te maken met latjes of bamboestokken. Afhankelijk van de grootte van je moestuinbak verdeel je de bak in vier, negen of zestien vakken. Plant of zaai in ieder vak andere groenten en kruiden. Uiteraard vul je je vierkantemeterbak met groenten. Je hebt de keuze tussen zaaien of planten. Buiten zaaien is vanaf april mogelijk, op voorwaarde dat het niet te nat of te koud is. Vorstgevoelige planten zoals tomaten zaai je het best binnen voor, om ze na half mei in de vierkantemeterbak, of nog beter, in een serre te planten.
- Ben je een starter, overweeg dan zeker om zaailinten te gebruiken.
- Zo’n lint is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en bevat groentezaadjes die mooi verdeeld zitten.
- Het lint leg je gewoon in de grond.
- Geen zin in (voor)zaaien? Vanaf mei zijn veel plantjes verkrijgbaar.
- Start als beginnend moestuinier met als radijs, tuinkers, bonen, snijbiet, pluksla en knoflook.
Ook geschikt voor een vierkantemeterbak zijn rode biet, Parijse worteltjes, paksoi en peultjes. Houd bij het zaaien de voorgeschreven afstand aan die je op het zaadzakje vindt. Check elke dag hoe je moestuin erbij ligt. Zorg dat de aarde na het zaaien vochtig blijft. Geef de groentjes die net hun eerste groene blaadjes laten zien een klein beetje extra meststof, zo gaan ze goed van start. Wanneer je de vierkantemeterbak opvult met worteldoek, bodemverbeteraar en potgrond is de kans dat er onkruid in de vierkantemeterbak groeit heel klein. : Een vierkantemeterbak vullen
Wat kan ik in maart in de moestuin planten?
Wat kun je in maart in de moestuin zaaien? – In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten. Lees hier alles over combinatieteelt,
Kan ik potgrond in de moestuin gebruiken?
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
Welke bodemverbeteraar voor moestuin?
Het aanbod in de tuincentra kan soms overweldigend zijn, zeker voor de beginnende (moes)tuinier. We zien allerlei soorten potgrond voorbijkomen, vaak gericht op specifieke planten. En dan zijn er ook nog de bodemverbeteraars. Waarvoor dienen die dan? Allereerst leggen we je graag het verschil uit tussen potgrond en bodemverbeteraar want hier worden nog wel eens fouten tegen gemaakt.
Potgrond doe je, zoals de naam het zelf beschrijft, in een pot om bloemen of planten in te planten. Sommigen denken dat potgrond gewoon aarde is, en kiezen maar al te vaak voor de goedkoopste variant op de markt. Laat je hier niet aan vangen, en bespaar zeker niet op de potgrond want een kwalitatieve soort bevat voedingsstoffen en mineralen die het water goed opnemen en vasthouden.
Terwijl het water er bij een goedkopere variant gewoon zal doorsijpelen. Eén van de belangrijkste bestanddelen die ervoor zorgt dat water beter vastgehouden wordt, is perliet. En laat dit nu net hetgene zijn waarop bespaard wordt bij de goedkopere “witte zakken”.
- Voldoende grote potten te kiezen: hoe groter, hoe meer potgrond en hoe meer wateropslagcapaciteit
- Kwalitatieve potgrond te gebruiken
Potgrond heb je in verschillende soorten, afhankelijk van de plant: buxus, orchidee, enz. Maar voor de meeste planten kan je gewoon een universele potgrond gebruiken. Eén uitzondering is de zaai- en stekgrond! Zaaien doe je namelijk niet in een goed bemeste grond.
- De zaailingen zouden te sterk gaan groeien, en dan krijg je flauwe omhooggeschoten plantjes.
- Je wil de groei net wat afremmen zodat je dikkere en stevigere planten krijgt.
- In de zaai- en stekgrond zitten er dan ook andere voedingselementen dan in de universele potgrond, en meer zand voor een lichtere en beter gedraineerde zaaigrond.
Tip: Strooi na het zaaien wat fijn wit zand over de grond. Zo weinig mogelijk maar wel tot alles wit ziet. Zo zullen de insecten geen eitjes leggen in de grond. Bodemverbeteraar wordt gebruikt in volle grond. Je voegt deze toe aan de bestaande grond om voor een optimale verhouding tussen lucht en vocht te zorgen.
Deze meng je onder de grond die al aanwezig is: de helft bodemverbeteraar, de helft bestaande aarde. Bodemverbeteraar is dus veel goedkoper dan potgrond want je hebt er minder van nodig! Er zijn vele soorten bodemverbeteraars op de markt, voor elke grondsoort heb je wel een optie; Telkens is de samenstelling van meststoffen, pH-waarde en structuur net wat anders.
Wil je bijvoorbeeld zuurminnende planten aanplanten, zoals rododendrons? Dan ben je beter af met een bodemverbeteraar met een lagere pH-waarde door de aanwezige turf. Bodemverbeteraars worden vooral toegepast bij het aanplanten van duurdere planten, zoals bomen en hagen, in minder goede bodemcondities of om de structuur van jouw serregrond te verbeteren.
- Is de pH-waarde te hoog? Dan meng je maar beter wat turf onder de grond om deze te verzuren.
- Heb jij net last van een te lage pH-waarde? Dan is jouw grond sterk verzuurd, en kan je met (zeewier)kalk aan de slag. De voornaamste oorzaak van neusrot bij tomaten is namelijk een tekort aan kalk (te zure grond). Voor meer info over de pH-waarde van de moestuin verwijzen we je graag door naar dit artikel,
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest. Let hierbij wel op voor de volgende twee punten:
- De stalmest moet voldoende verteerd zijn. Verse compost of stalmest raden we af omdat de concentraties stikstof te hoog kunnen zijn waardoor de wortels van jouw plantjes verbranden. En nog belangrijker: verse mest is een bacteriehaard die ongewenste ziektes en virussen in jouw tuin kan brengen.
- Te veel stikstof (pure stalmest) is minder goed voor vruchtgroenten. Die vragen meer Kalium voor de vruchtontwikkeling. Gebruik dit dus niet in jouw serre of plaatsen waar je paprika, tomaten, enz. gaan groeien.