Schema voor planten of zaaien van kruiden
Type kruid | Wanneer binnen zaaien of planten? |
---|---|
Tuinmelde | Tijdens de maanden april & mei |
Rozemarijn | Van februari tot en met mei |
Salie | Van februari tot en met april |
Snijselderij, Bladselderij | Van maart tot en met mei |
Nog 31 rijen
Wat kun je binnen Voorzaaien?
Groenten en kruiden binnen voorzaaien – Ook groenten en kruiden kun je binnen voorzaaien. Voor sommige groenten, zoals (tuin)bonen is dit zelfs nodig. Andere groenten die je goed kunt voorzaaien zijn andijvie, broccoli, kolen als boerenkool en bloemkool, maar ook zonminnende groenten als paprika en pepers.
Hoe zaai je munt?
Kruizemunt – Kruizemunt is na pepermunt de populairste muntsoort die gekweekt wordt. Kruizemunt, Latijnse naam Mentha Spicata, heeft een kiemduur van 21 dagen. De ideale temperatuur is 16°C. Zaaien onder glas in maart en april of direct in de volle grond vanaf april tot augustus.
Wat kan je in maart Voorzaaien?
Blad- & stengelgewassen. Voorzaaien : Bleekselderij, Prei, Bindsla ‘Little Leprechaun’. Rechtstreeks zaaien : Bosui, Raapsteel, Snijbiet, Spinazie ‘Vroeg Reuzenblad’, Stengelui, Tuinkers en Tuinmelde.
Kun je rozemarijn binnen laten groeien?
Rozemarijn is tamelijk vorstgevoelig waardoor het lastig kan zijn om het buiten te telen. Gelukkig kun je het ook prima onder glas kweken of binnen. Net als van veel andere kruiden, heeft rozemarijn geneeskrachtige werkingen.
Kun je rozemarijn binnen houden?
Welke soorten rozemarijn zijn er? – De Rosmarinus officinalis is de bekendste soort met smalle aromatische blaadjes en lichtblauwe bloemen. Hoogte tot 120 cm.
De Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’ heeft een kruipende groeiwijze. De stengels kunnen ook mooi over een muurtje of over de rand van een hoge pot hangen. Hoogte 30-40 cm
De Rosmarinus officinalis ‘Blue Winter’ heeft blad in een blauwgrijze tint, de smaak van het blad is iets minder uitgesproken. Hoogte 75-100 cm Nee, de rozemarijn is niet giftig. Het is wel aan te raden om rozemarijn matig te gebruiken in de keuken en als thee.
Gebruik rozemarijn niet tijdens de zwangerschap en bij een hoge bloeddruk. Rozemarijn kun je zaaien, het duurt echter wel even voordat je een plant van een beetje formaat hebt. Daarom wordt rozemarijn meestal vermeerderd door stekken. Rozemarijn kun je in het vroege voorjaar binnen in potjes zaaien. Zaai in februari-mei binnen in een bakje of potje.
Zorg voor een warme plek, bijvoorbeeld boven de verwarming, of zet de zaaibakjes in een verwarmd kamerkasje. Zet de zaaibakjes na drie weken in de koelkast, ze hebben een koele periode nodig om te kunnen kiemen. Na drie weken weer op een warme plek zetten.
Als de jonge plantjes twee paar blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Je zet dan voorzichtig elke zaailing over in een potje om ze verder op te kweken. De eerste winter na het zaaien nog vorstvrij overhouden. Rozemarijn kun je buiten in de volle grond zaaien vanaf half april tot eind juni. Maak de grond goed los en kies een warme en zonnige plek.
Binnen voorzaaien in potjes geeft een beter resultaat. Dek de zaden van rozemarijn af met een heel dun laagje aarde. Gebruik in een potje van 9 x 9 cm 3-4 zaden. Als je buiten in de volle grond zaait dan heeft elke plant 30 x 30 cm ruimte nodig. Ja er komen lichtblauwe bloemen aan de rozemarijn.
- De bloeitijd van rozemarijn is april-juni.
- Als je rozemarijn is uitgebloeid kun je de takken terugknippen.
- Oogsten kan vanaf mei tot augustus.
- Je kunt verse rozemarijn en gedroogde rozemarijn als keukenkruid gebruiken.
- Rozemarijn kun je oogsten door de top van de stengels af te knippen.
- Je kunt ook enkele blaadjes oogsten.
Van rozemarijn kun je de bladeren, bloemen en hele bloeiende toppen oogsten. De smaak is vrij sterk en past goed bij vlees, aardappels, pasta en in stoofschotels. Rozemarijn is een belangrijk onderdeel van het kruidenmengsel ‘Provençaalse kruiden’. De blaadjes worden meestal voor het opdienen verwijderd.
Oogst de takjes ‘s morgens vroeg op een droge dag. Maak kleine bosjes van de rozemarijntakjes en hang ze op een donkere, warme maar wel luchtige plek te drogen aan de lucht. De bosjes mogen niet te groot zijn, alle takjes moeten los van elkaar staan zodat ze goed kunnen drogen. Als de blaadjes knisperig aanvoelen, is de rozemarijn goed droog, dit is meestal na drie tot vier dagen.
Rits vlak voor gebruik de blaadjes van de stengels. Je kunt rozemarijn ook in de oven drogen in 2-4 uur bij 40 °C. Verse rozemarijn kun je prima invriezen. Was de takjes zo nodig en laat ze goed drogen. Doe de takjes verse rozemarijn in een vershoudbakje of in een diepvrieszakje.
- Je kunt ook alvast de blaadjes van de takjes ritsen.
- Vries de rozemarijn in per portie, dat is later makkelijk pakken.
- Hak de blaadjes pas fijn na het ontdooien.
- Rozemarijn is een makkelijk kruid dat het best op een zonnige plek groeit.
- Net als in de landen rond de Middellandse Zee waar dit geurige kruid vandaan komt.
Dus heb je een warme en hete plek in je tuin? Dan is de rozemarijn een perfecte keuze. Wind wordt goed verdragen, ook zeewind, maar plaats je rozemarijn het liefst wel uit de koude noorden en oosten wind. Een arme, vrij droge en kalkrijke zandgrond is perfect, aan natte voeten heeft rozemarijn een hekel. Je kunt rozemarijn binnen houden op een zeer zonnige vensterbank. Het is wel nodig om de plant elk voorjaar te verpotten en dan ook licht terug te snoeien. Of maak in de zomer stekjes die dan voor volgend jaar meteen voor nieuwe plantjes zorgen. Een rozemarijn groeit toch liever buiten! Deze mediterrane plant is matig winterhard (tot ca.
10 °C). In een strenge winter kun je de rozemarijn beschermen door afgevallen blad of stro tussen de takken te strooien en de plant dan in te pakken met vliesdoek. Een rozemarijn in pot kun je ‘s winters beter naar binnen halen en op een koele, lichte plek zetten. Of overwinter stekjes die je in de zomer hebt genomen.
Ja de rozemarijn is groenblijvend in de winter, het is dus een wintergroene heester. Rozemarijn kun je het best in het voorjaar of de zomer planten. De jonge plant kan dan goed aanslaan en zal de komende winter beter overleven. Als de grond hard is, maak je die van tevoren goed los.
Je kunt er wat grind en brekerszand doorheen mengen om de grond goed doorlatend te maken. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. De plantafstand is 30-40 cm. Je moet rozemarijn snoeien om het struikje mooi in model te houden. Als je niet snoeit kunnen de takken erg lang worden en kan het struikje verhouten en wat uit elkaar vallen.
Met een jaarlijkse knipbeurt stimuleer je nieuwe groei en houd je door snoeien je rozemarijn een mooi model. Je snoeit de rozemarijn twee keer per jaar, in het voorjaar (maart-april) en na de bloei. Je snoeit rozemarijn in het voorjaar door lelijke, beschadigde en dode takken weg te knippen tot vlak boven een gezond zijscheutje.
Knip niet tot in het kale hout, dan zal je rozemarijn waarschijnlijk niet meer uitlopen. Er moet dus altijd wat groen blijven zitten, ook al je een verhoutte rozemarijn wilt snoeien. Je snoeit de rozemarijn na de bloei door te lange takken in te korten. Je mag de scheuten tot ongeveer de helft terugnemen, maar minder mag ook.
Knip je altijd boven een gezond zijscheutje, hier gaat de rozemarijn weer op uitlopen. Ook een haagje van rozemarijn knip je het best na de bloei in vorm. De afgeknipte takjes gebruik je natuurlijk in de keuken! De rozemarijn snoei je met een scherpe en schone,
- Een rozemarijn is goed te vermeerderen door stekken.
- Hoe kun je een rozemarijn nu stekken? Knip in de zomer/vroege herfst een stekje van 10-15 cm.
- Ies een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn, de top is nog zacht.
- Ies een takje waar de blaadjes vrij dicht op elkaar zitten.
Trek het takje voorzichtig van de plant af en probeer een stukje bast mee te krijgen. Zo zit er onderaan de stek dus nog een extra stukje bast, dit wordt een ‘hieltje’ genoemd. De beste tijd om je stek te nemen is de vroege ochtend. Doe de stek direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen.
Verwijder de onderste bladeren, laat minstens vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen.
Zet de stek op een warme en lichte plek. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid. Laat de stekjes de eerste winter nog vorstvrij overwinteren. Verplaats de rozemarijn in het voorjaar naar de tuin.
Je kunt rozemarijn ok stekken op water. Je neemt de stek op dezelfde manier, maar nu zet je de stekjes in een glas water. Als er worteltjes gaan groeien, en het stekje maakt ook al wat nieuwe blaadjes, dan kun je ze overzetten in een potje met stekgrond. Worden de bladeren van je rozemarijn geel dan kan een gebrek aan voedsel het probleem zijn.
Vooral bij een plant in een pot is na ongeveer een jaar de voeding in de aarde op, verpot je rozemarijn in pot daarom elk jaar. In rijke, zeer voedselrijke grond kunnen bladeren echter ook geel worden. Worden de bladeren eerst geel en dan bruin? Dan kan de grond te nat zijn.
Symptoom | Oorzaak | Wat te doen |
---|---|---|
Blad wordt geel | Te weinig voeding in pot, te nat, te rijke grond | Plant in pot verpotten, vochtigheid grond controleren, in arme grond planten |
Blad wordt bruin | Te nat, schimmels | Zorgen voor goede drainage en minder water geven |
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) snoeien, stekkenrozemarijn • Intratuin
Kan basilicum binnen overwinteren?
Voorbereiding – Als je relatief vroeg in het jaar basilicum wilt oogsten, is het raadzaam om de plantjes in het voorjaar binnenshuis voor te zaaien. Basilicum kan niet tegen vorst dus in de volle grond zaaien is pas een optie vanaf half mei. Haal potjes, potgrond, eventueel wat zand en basilicumzaadjes in huis zodat je alle benodigdheden hebt om voor te zaaien.
Hoe kruiden kweken in de keuken?
Hoe groeien kruiden het beste? – 1 – Natuurlicht Kruiden kunnen uitstekend groeien in de keuken zolang ze maar genoeg licht krijgen. De beste plek voor basilicum, rozemarijn, oregano en tijm planten is voor een keukenraam op het zuiden. Daar heb je het felste licht en de meeste zonuren. Foto: LED lampen voor kruiden met hydrosysteem – Sir Green Pixabay.com 2 – Kunstlicht voor planten: groeilampen & LED plant lampen Het is natuurlijk ideaal als je zelf de hoeveelheid uren en intensiteit van het licht in de hand hebt voor het kweken van eetbare planten en verse kruiden.
Wist je dat basilicum de koning der verse kruiden is en dat basilicum in de lente de beste smaak en geur heeft? 3 – Kruidentuin in keukenontwerp Dieper werkblad – vensterbank – planken
Met kruidenpotten en kweeklampen voor planten haal je de natuur in de keuken. Het nadeel is dat ze de nodige ruimte innemen als ze op het staan. Door een dieper werkblad (65-70cm) te plaatsen creëer ik meer werkruimte over de hele lengte en staan de kruiden niet in de weg. Foto: Lanesto Ispra keukenmengkraan met spoeldouche – Quooker Flex Kraan met spoeldouche Supermakkelijk is het om de kruiden in potten water te geven met een kraan voorzien van spoeldouche. Er zijn verschillende kranen die een uittrekbare flexibele slang hebben waaronder de Flex.
Foto: Nobilia Backlight LED plant lampen Backlight LED plant lampen Met de Backlight stelling-serie van keukenfabrikant Nobilia kan ik als keukencoach een heuse kruidentuin in het nieuwe keukenontwerp plaatsen. Het zijn prachtige design Backlight boxen van hout met speciale plantenpotten in een open kast. Foto: Linero MosaiQ relingsysteem met kruidenpot in Nobilia keuken Linero MosaiQ relingsysteem met plantenpot Het handige en mooie relingsysteem Linero MosaiQ biedt in de Nobilia keuken vele mogelijkheden om keukenhulpjes te plaatsen en op te bergen. Natuurlijk heeft Linero MosaiQ ook een (witte) kruidenpot in de serie met een speciale vakverdeling voor verschillende kruidenstekjes.
Foto: Häcker keuken Laser Brilliant parelgrijs met kruidenbak Häcker keuken met kruidenbak In bovenstaande keukenontwerp is een mooi houten meubel als groeibak voor groente en kruiden verwerkt. Deze Häcker keuken heeft alle mogelijkheden om de heerlijkste verse gerechten te bereiden.