Ingrediënten Harissa Kruidenmix:
- chillies.
- koriander.
- karwijzaad.
- komijnzaad.
- knoflookpoeder.
- zout.
Wat betekent harissa?
Harissasaus met olijven Couscous, merguez en harissa Harissa is een vooral in Noord-Afrikaanse landen bekende hete rode saus, gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, Ze heeft wat weg van sambal of chilisaus en wordt gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, deegwaren, rijstgerechten en merguez, Zie de categorie Harissa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Waar komt harissa vandaan?
Basis als chili – Tuurlijk, dat er chili in gaat dat had ik ook nog wel kunnen bedenken maar dat de basis voor zelf harissa maken zo eenvoudig was? Dat had ik echt niet verwacht. Beetje hetzelfde als zelf chutney maken. Voor je het gedaan hebt, denk je dat het ingewikkeld is en dan blijkt toch al heel snel dat niks minder waar is.
Harissa komt van oorsprong uit de Tunesische keuken en wordt veel gebruikt in landen in Noord Afrika, bij de bereiding van soepen, sauzen en merguez worstjes. Ik gebruik harissa zelf voornamelijk als een soort marinade voor over het vlees. Het is heerlijk bij kip, maar net zo makkelijk bij rund en geeft het meteen een lekker pittig smaakje.
Om de harissa te maken heb je of een staafmixer nodig of een keukenmachine. Ik gebruik het liefst een staafmixer, Omdat de hoeveelheid niet heel groot is, is dat praktischer dan een grote machine.
Wat zit er in Rozenharissa?
Rozenharissa vs. gewone harissa – Eerst even een opfrislesje: wat is gewone harissa ook alweer precies? De van oorsprong Tunesische chilipasta bevat altijd (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn, met daarbij vaak nog tomaten en specerijen als karwij, koriander en geroosterde paprika.
- Rozenharissa is eenzelfde soort kruidenmengsel, alleen wordt dat nog op smaak gebracht met rozenblaadjes.
- Hoewel het verschil in ingrediënten dus niet groot is, is de smaak dat wel redelijk: rozenharissa smaakt een stuk bloemiger en ook minder pittig.
- Toch is het ook weer heel anders dan het rozenwater dat Ottolenghi ook veel gebruikt : dat is een destillaat van etherische rozenolie, dat gemaakt wordt van rozenblaadjes maar waar geen chilipeper aan te pas komt.
Je zou rozenharissa als best of both worlds kunnen zien, speciaal voor degenen die harissa te pittig vinden en rozenwater te sterk.
Wat betekent sambal oelek?
Een Aziatische maaltijd mag spicy zijn, voor sommigen is dat zelfs het allerlekkerste aspect ervan. Een beetje, of heel veel, pit voeg je het makkelijkst toe met wat sambal, één van de smaakmakers in de Indonesische keuken. Gemaakt van chilipepers, oliën en een keur aan specerijen, zijn de variaties bijna eindeloos.
- In Azië maken veel families hun sambal dan ook graag zelf, met hun favoriete ingrediënten, precies hoe ze het zelf lekker vinden, volgens authentiek recept.
- Sambal gebruik je tijdens het koken en marineren, daarna mag de pot,
- Op tafel, zodat iedereen tijdens het eten altijd naar eigen smaak nog wat kan toevoegen.
Er zijn talloze soorten sambal te koop, waarbij elke variant net weer wat andere ingrediënten bevat. Maar hoe weet je van alle sambals nu hoe ze smaken, hoe pittig ze zijn en waar je ze het beste bij kunt gebruiken? Hier een handig overzicht, zodat je precies weet wat je moet kiezen.
- Manis Deze sambal kan bijna iedereen waarderen, want door de toevoeging van ui en vooral suiker hij is een stuk zoeter dan veel andere soorten.
- Manis betekent dan ook ‘zoet’ in het Indonesisch.
- Heerlijk om vlees en vis te marineren, maar ook lekker bij wokgroenten, als dip bij snacks of door een omelet.
Badjak Lekker kruidig en vrij mild, dus prima voor beginnende sambaleters. Volgens velen heeft sambal badjak een typisch Aziatische smaak, mede veroorzaakt door de toegevoegde gember, knoflook en kokos. Als je eenmaal liefhebber bent, wil je het overal doorheen doen.
Het wordt ook veel gebruikt in sauzen en salades, voor net die lekkere touch, maar badjak kan ook prima door de bami of over de kip. Brandal Sambal brandal is extra pittig en geliefd onder echte spicy-fans. De galangawortel (gembersoort) en kaffir limoenblaadjes geven het die heerlijke smaak die je misschien herkent in veel Aziatische gerechten.
Wie smult van deze ‘berandal’ (wat ‘deugniet’ betekent in Indonesië), voegt het onder andere toe aan de nasi, bami en door het gehakt. Oelek De pittigste sambal van de vier en de meeste gebruikte in Nederland. Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals.
Wat zit er in Tabasco?
Smaak – Tabasco (red pepper) is een pikante saus die slechts uit 3 ingrediënten bestaat: azijn, chilipeper en zout. Het ontbreken van andere ingrediënten maakt hem allround, maar daardoor is hij tegelijkertijd niet heel bijzonder van smaak en men kan het als zuur ervaren.
Wat doet capsaïcine met je lichaam?
Staat er bij jou thuis regelmatig pittig eten op tafel? Dan loop je wellicht minder risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten of kanker. Hete pepers: sommigen beginnen bij het woord al te lekkerbekken, terwijl de scherpe en pittige smaak een ander doet walgen.
Maar als je van hete pepers houdt, dan heb je geluk. Want mensen die veelvuldig deze vurige pepers op het menu hebben staan, lopen minder risico op verscheidende ziektes en leven mogelijk zelfs langer, zo stelt nieuw onderzoek. Gezond Het onderzoek staat niet op zichzelf. Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat het eten van hete pepers een aantal voordelen heeft.
“Chilipeper is een populair kruideningrediënt in veel keukens,” vertelt onderzoeker Bo Xu aan Scientias.nl, “Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond.
- Maar hoé gezond precies? Meer over capsaïcine Capsaïcine geeft rode pepers een pittige smaak.
- De stof doet dat door specifieke zenuwcellen in de tong te activeren.
- Het gaat dan om zenuwcellen die bij het brein melding maken van een door hitte of warmte veroorzaakte pijn.
- Het verklaart waarom een klein stukje van een rode peper je al het gevoel kan geven dat je tong in brand staat.
Overigens heeft niet iedereen daar last van. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de Chinese boomspitsmuis zonder een centje pijn hete pepers kan nuttigen, Om die vraag te beantwoorden en het effect van hete pepers op sterfte te analyseren, bogen de onderzoekes zich over 4.729 studies uit vijf toonaangevende, wereldwijde gezondheidsdatabases.
- Daarnaast besloten ze ook zelf een grootschalig onderzoek op poten te zetten.
- Ze bestudeerden de gezondheids- en voedingsgegevens van meer dan 570.000 personen afkomstig uit de Verenigde Staten, Italië en Iran.
- Vervolgens gebruikten ze dit om de resultaten te vergelijken tussen de personen die regelmatig hete pepers eten met degenen die zelden of nooit chilipepers nuttigen.
“De bevindingen zijn erg verrassend,” zegt Xu. “Ze laten mogelijk een significant positief gezondheidsvoordeel zien voor de mensen die vaak hete pepers consumeren.” Verminderde kans De bevindingen zijn inderdaad opmerkelijk. Want uit de analyse blijkt dat mensen die regelmatig hete pepers eten, 26 procent minder kans lopen om te sterven aan hart- en vaatziekten.
Daarnaast hebben ze een 23 procent kleinere kans om te overlijden aan kanker. Ten slotte blijkt dat als je regelmatig hete pepers op het menu hebt staan, de kans op vroegtijdig overlijden sowieso met 25 procent wordt teruggeschroefd. En dat is interessant. “Dit benadrukt dat bepaalde voedingsfactoren een belangrijke rol kunnen spelen in de algehele gezondheid,” concludeert Xu.
“Wat daarnaast intrigerend is, is het feit dat onze analyse is gebaseerd op vier grote onderzoeken uit verschillende landen. Het lijkt erop dat de potentiële gezondheidsvoordelen van het eten van hete pepers in verschillende landen en in verschillende culturen aanwezig zijn.” Waarom? De grote vraag is natuurlijk waarom het eten van hete pepers zo gezond lijkt te zijn.
“Onze studie kan deze belangrijke vaag helaas niet precies beantwoorden,” zo stelt Xu. “Ik veronderstel dat deze potentiële positieve gezondheidseffecten kunnen worden toegeschreven aan capsaïcine. Maar verdere klinische onderzoeken, waaronder gerandomiseerde gecontroleerde studies, zijn nodig om de mechanismen op te helderen.” Slag om de arm Ondanks de veelbelovende resultaten, houden de onderzoekers nu dan ook nog een slag om de arm.
“Omdat de exacte redenen en mechanismen die onze bevindingen zouden kunnen verklaren momenteel onbekend zijn, is het onmogelijk om definitief en onomstotelijk te kunnen vaststellen dat het eten van chilipeper het leven verlengt en sterfgevallen vermindert,” legt Xu uit.
- Onze studie suggereert inderdaad dat er een verband lijkt te bestaan.
- Maar we kunnen nog geen definitief, oorzakelijk verband aantonen tussen het eten van chilipeper en de waargenomen gezondheidsresultaten.
- In dit stadium beschikken we bovendien ook nog niet over kennis over de optimale hoeveelheid en hoe vaak je hete pepers zou moeten eten die het sterkst verband houden met de potentiële positieve gezondheidsvoordelen.” Toch wuift Xu het onderzoek niet zomaar weg.
Tegen de mensen die nu misschien overwegen om toch meer pepers te nuttigen, zegt hij: “hete peper is al een populair specerij in veel verschillende keukens over de hele wereld. Onze bevindingen kunnen dan ook – met name voor degenen die nog nooit hete pepers hebben gegeten vanwege de scherpe smaak – op zijn minst dienen als een stimulans om de chilipeper misschien toch eens te proberen.” De bevindingen uit de studie wijzen er dus op dat zelfs het eten van hele specifieke ingrediënten mogelijk al invloed heeft op je gezondheid.
En dat is zeer verrassend. “Dat bepaalde diëten gezondheidsvoordelen hebben, is algemeen bekend,” zegt Xu. “Denk bijvoorbeeld aan het mediterrane dieet.” Mensen die zich houden aan het mediterrane dieet hebben bijvoorbeeld tot wel 66 procent minder kans op cognitieve achteruitgang, Bovendien verkleint het de kans op hartziekten en beroertes flink en is het – ja echt! – met een mediterraan dieet mogelijk om zoveel te eten als je wilt zonder een grammetje aan te komen,
“Het interessante en verrassende is echter dat één enkel voedselingrediënt, zoals de chilipeper, mogelijk al in verband gebracht kan worden met een betere gezondheid,” onderstreept Xu. Meer onderzoek – met name meer bewijsmateriaal – is nodig om deze voorlopige bevindingen te bevestigen.
Kan peper over datum gaan?
Hoe lang kun je kruiden bewaren? – Het antwoord hangt af van de soort kruiden en de manier waarop je ze opslaat. Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.
Kun je harira invriezen?
Yes! Weer een nieuw soeprecept erbij. En het is een blijvertje! Afgelopen dinsdag reviewden we het prachtige ‘The Green Kitchen Travels’ boek, Hoewel er een heleboel recepten in het boek staan die we nog eens willen proberen, sprong het recept voor Harira er meteen uit.
- Deze Marokkaanse soep stond al heel lang op onze ‘to cook list.’ Ik herinner me dat ik ooit een keer harira bij een Marokkaanse collega thuis at en oh man, wat was dat lekker.
- Dus ja, het moest er maar eens van komen! Wat een heerlijke, makkelijke en snelle soep is dit.
- Trouwens, het is ook nog eens een super lowbudget recept.
Groenten, kruiden, kikkererwten en citroen. That’s it. Wij maakten de soep behoorlijk spicy, doordat wij gerookt paprikapoeder (in plaats van gewoon paprikapoeder) gebruikten. Je kunt gewoon paprikapoeder gebruiken of een beetje minder aanhouden dan het recept voorschrijft.
Deze soep maak je gemakkelijk in grote hoeveelheden. Ideaal als je visite krijgt, of als je je lunch voor de volgende dag alvast klaar wilt hebben staan. Deze soep blijft in de koelkast zo’n drie dagen goed, maar je kunt hem ook goed invriezen. Soep is en blijft geweldig.
En met dit recept hebben we er weer een nieuwe favoriet bij! Wat heb je nodig voor 4 porties Harira? een heel klein beetje kokosolie 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, geperst 2 stengels bleekselderij, fijngesneden 2 grote wortels, fijngesneden 1 eetlepel gemberpoeder 1 eetlepel paprikapoeder (of gerookt paprikapoeder, maar dan wel iets minder gebruiken) 1 eetlepel gemalen komijn 1 eetlepel kurkuma 2 eetlepels tomatenpuree 1 liter groentebouillon (wij gebruiken deze low-salt variant ) 400 gram tomaten uit blik het sap van een halve citroen 400 gram voorgekookte kikkererwten handvol bladpeterselie (gesneden) een paar zachte dadels Wat moet je doen? 1.
Verhit een beetje olie in de soeppan en laat op laag tot middelhoog vuur staan. Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel ongeveer 5 minuten. Roer af en toe tussendoor om te voorkomen dat het aanbrandt.2. Voeg de vier specerijen toe en roer goed door.3. Dit recept staat op bladzijde 118 in het The Green Kitchen Travels boek. Het is één van de vele geweldige recepten die het boek rijk is. Het boek is in het Nederlands vertaald, dus dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker bij het lezen en maken van de recepten.
- Tip : als je voor dit recept bleekselderij hebt gekocht en nu dus een paar stengels overhoudt, maak er dan eens een smoothie mee! Check bijvoorbeeld dit recept voor een ‘pittige’ groene smoothie.
- In plaats van de limoen kun je ook de andere helft van de citroen, die je ook overhoudt na het maken van de harira, gebruiken! Wij kunnen niet anders zeggen dan: maak deze soep en lees het The Green Kitchen Travels boek! Het is zo tof om de mooie verhalen bij de heerlijke recepten te lezen.
Het maakt voor ons het plaatje helemaal compleet. Laat me vooral weten wat je van dit recept vond! Dit kan bijvoorbeeld door me op Instagram ( @merelwildschut ) te volgen. Deze blogpost bevat affiliatelinks.