Skip to content
Oshima Sushi
Oshima Sushi

  • Zalm
  • Voedsel
  • Oven
  • Our privacy policy
  • Cookie agreement
  • Author
Oshima Sushi

30.12.2022

Welke Kruiden Bij Bonen?

Sperziebonen kruiden met losse kruiden – Wil jij liever zelf in controle zijn over hoe je sperziebonen precies gaan smaken? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je sperziebonen te kruiden met losse kruiden. Dit zijn wat mij betreft de lekkerste opties:

Kurkuma, chilipoeder, laos, gember en natuurlijk peper en zout. Met deze kruiden ga je de Aziatische kant op. Hoeft het van jou niet zo exotisch? Paprikapoeder en knoflookpoeder zijn ook goede opties. Houd jij van fris? Dan zijn groene kruiden zoals tijm, rozemarijn en/of bieslook ook lekker. Sesamzaad, kokos, chilivlokken, sojasaus of ketjap manis zijn ook lekkere opties.

Welke kruiden op bruine bonen?

Groente – Andijvie: kerrie, nootmuskaat, tijm, ui. Aubergines: basilicum en oregano en tijm, kerrie, knoflook, rozemarijn. Bietjes: dille, gemberpoeder en kruidnagel en laurier, tijm. Bleekselderij: basilicum, bieslook, chilipoeder, kerrie, paprikapoeder, tijm.

  1. Bloemkool: dille, dragon, kerrie, kervel, nootmuskaat, rozemarijn, paprikapoeder, tijm.
  2. Broccoli: kerrie, nootmuskaat, oregano, tijm.
  3. Bruine bonen: bonenkruid en tijm, chilipoeder en oregano en tijm en paprikapoeder, cayennepeper, knoflook, majoraan, ui.
  4. Champignons: basilicum en tijm, bieslook, dragon, kervel, knoflook, majoraan, oregano, peterselie, rozemarijn.

Courgettes: basilicum en tijm, bieslook, dille rozemarijn. Doperwten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, majoraan, peterselie. Komkommer: basilicum, bieslook, dille, dragon, paprikapoeder. Kool (wit en groen): rozemarijn en tijm, bonenkruid, kerrie, nootmuskaat, paprikapoeder.

Paprika: basilicum, bonenkruid, majoraan, oregano, tijm. Peultjes: basilicum, bieslook, dille, kervel. Prei: kerrie, peterselie, tijm. Rode kool: gemberpoeder, kaneel en kruidnagel en laurier, ui, zwarte peper. Sperziebonen: bonenkruid en nootmuskaat, peterselie, selderij. Spinazie: basilicum en knoflook, dille, nootmuskaat, zwarte peper.

Sla: bieslook en dragon, kervel, knoflook, peterselie, tijm. Spruitjes: nootmuskaat en tijm, bonenkruid, majoraan, rozemarijn. Taugé: gemberpoeder en kerrie en knoflook, paprikapoeder. Tomaten: basilicum en oregano en tijm, bieslook en dille, rozemarijn en tijm, majoraan, selderij.

Hoe gezond is sperziebonen?

Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Sperziebonen Wat is een sperzieboon : De sperzieboon is een langwerpige, rond ovale groene peul met kleine zaadkernen. Deze bekende groente wordt ook wel slaboon of prinsessenboon genoemd. Er is nog een variant: de Haricot Verts, Dit is een slanke en rechte boon die het vooral goed doet bij feestelijke dinertjes.

De sperzieboon is ongeveer net zo slank als de Haricot Verts, alleen is het een iets krommere variant. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. Waar komt de sperzieboon vandaan : De sperziebonen zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland en in bepaalde periodes vanuit de warmere landen rondom de middellandse zee.

Wanneer is de sperzieboon verkrijgbaar : Sperziebonen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van de sperzieboon : Je kunt sperziebonen in een open zak een paar dagen bewaren op een koele plaats of in je koelkast. Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid : Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11),

Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen. Folaat is ook een belangrijke voedingsstof voor het op peil houden van je weerstand.

Tijdens het koken van de sperziebonen kan folaat gemakkelijk verloren gaan. Bij stomen blijft wel vrijwel alle folaat behouden. Sperziebonen bevatten verder vitamine K, Deze vitamine helpt bij de normale stolling van je bloed en speelt een rol bij de aanmaak van botweefsel.

Per 100 gram RI*
Energie 162 kJ
39 kcal
Vet 0,4
Waarvan verzadigd 0,1
Koolhydraten 5 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 3,6 g
Eiwitten 2 g
Zout 0 g
Vitamine B11 / Folaat 64 µg 32%
Vitamine K 14,4 µg 19%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Hoe lang moet je boontjes stomen?

Sperziebonen blancheren –

  1. Was en dop de sperziebonen. Je hoeft in principe alleen de harde kant van de boon af te knippen of te snijden, het sierlijke uiteinde kun je opeten! Snij ze eventueel door de helft.
  2. Breng een pan met water aan de kook.
  3. Kook de sperziebonen 2 minuten.
  4. Spoel ze meteen daarna af met (ijs)koud water om het kookproces te stoppen.
  5. Je kunt geblancheerde sperziebonen invriezen of verwerken in een gerecht.

Hoe lang bevroren sperziebonen koken?

Laat de gekookte sperziebonen afkoelen voordat je ze invriest. Wil je de ingevroren sperziebonen consumeren dan kook je de bevroren boontjes in ongeveer 3 minuten beetgaar.

Wat kun je combineren met bruine bonensoep?

Ingrediënten voor dit recept –

1 kilo gedroogde bruine bonen, 1 nacht geweekt 3 liter runder- of groentebouillon 500 gram varkenslappen 2 rookworsten, in plakjes 250 gram gerookte spekblokjes 2 preien, in ringen gesneden 1 grote winterpeen, in blokjes 2 aardappels, geschild en in blokjes 1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes 2 uien, gesnipperd 1 bosje bladselderij, gesneden 1 rode peper, gesneden (optioneel) 3 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel) 1,5 theelepel gedroogd bonenkruid 2 laurierblaadjes zout en peper Staafmixer

Zo maak je bruine bonensoep: Spoel de geweekte bonen af in een zeef of vergiet. Zet ze op in een grote soeppan, in de bouillon. Voeg hieraan de varkenslappen en de laurierblaadjes toe. Kook tot de bruine bonen gaar zijn. Dit zal ongeveer een uur duren. Dat kan ook iets langer zijn.

  • Het ligt er een beetje aan hoe oud de bonen zijn.
  • Haal als de bonen gaar zijn het vlees en de laurierblaadjes uit de pan (niet weggooien!).
  • Schep ook 4 soeplepels bruine bonen uit de pan en houd ook deze apart.
  • Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer.
  • Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar en doe het terug in de pan, samen met de laurierblaadjes en het gerookt spek.

Breng de inhoud van de pan weer aan de kook. Voeg de groenten toe, samen met de optionele peper en knoflook en het bonenkruid. Laat dit op een heel zacht vuurtje koken tot de groenten gaar zijn. Roer regelmatig en gebruik eventueel een sudderplaatje, om aanbranden te voorkomen.

Voeg een kwartier voor het eind van de kooktijd de plakjes rookworst toe. Als alles gaar is, roer je de achtergehouden bonen en de bladselderij door de bruine bonensoep. Breng de bruine bonensoep wanneer nodig op smaak met zout en peper. De hoeveelheid zout is afhankelijk van hoe zout de bouillon is. Serveer de bruine bonensoep met wat plakjes stokbrood.

Tafel lekker !! Tags: : Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Wat is gezonder broccoli of sperziebonen?

Koploper in vezels – Broccoli wordt ook wel een echte vezelbom genoemd. Met 4,1 gram vezels per 100 gram is broccoli de onbetwiste koploper op dit gebied. Alleen bospeen, rodekool en sperziebonen komen nog een beetje in de buurt. Genoeg vezels eten is vooral goed voor je bloeddruk en tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten. Bovendien geeft het je voor langere tijd een verzadigd gevoel.

Waarom moet je boontjes blancheren?

Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit.,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren. Zo gaan die enzymen kapot en zullen ze minder slap worden.’

Wat is de beste manier om sperziebonen in te vriezen?

BOONTJES INVRIEZEN EN BEREIDEN Notice : Undefined variable: post_id in /home/u62219p59037/domains/weckenonline.eu/public_html/wp-content/themes/neptune-by-osetin/single.php on line 28 Als je de boontjes invriest blancheer ze dan voor 4 minuten. Je kunt ook 1/2 theelepel natriumbicarbonaat toevoegen per liter water.

  • Dit zorgt ervoor dat de kleur en smaak beter behouden blijft en zorgt ook voor een kortere kooktijd.
  • Doe de boontjes na het blancheren in een vergiet en spoel ze af onder koud water.
  • Hierdoor garen de boontjes niet verder.
  • Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek.
  • De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen.

Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen. Hoe bereid je boontjes uit de diepvries?

Als je ze ontdooit en uit laat lekken in een vergiet: Stoof ze dan aan in een beetje boter met een ui of een sjalotje. Als je ze niet ontdooit, kook ze dan terwijl ze nog bevroren zijn voor een paar minuten in een beetje water.

: BOONTJES INVRIEZEN EN BEREIDEN

Hoe diepvries bonen klaarmaken?

Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.

Kun je boontjes rauw eten?

Kun je sperziebonen veilig eten? – Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.

Waarom moet je bonen uit blik afspoelen?

Moet je peulvruchten uit pot en blik afspoelen? – Je hebt vast wel eens peulvruchten uit een pot en blik afgespoeld. Dan lijkt het wel alsof ze die peulvruchten hebben gewassen met shampoo. Want als je die dingen onder de kraan houdt, begint de hele handel te schuimen.

Is dat erg? Nee. Het schuimen heeft met twee dingen te maken: eiwitten en saponine. Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo’n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort ‘eiwitwater’. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.

Daardoor gaat het schuimen. Om 0,5 – 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon.

Daarnaast zit er, net als bij veel andere groenten, saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd. Dat helpt dus ook een handje bij het opschuimen. Maar zoals gezegd: er is niets mis met dat vocht. Je kunt het gewoon eten. Het hangt af van jouw eigen voorkeur. Soms spoel ik peulvruchten uit een pot en blik af.

Soms spoel ik ze niet af. Wil ik mijn een beetje extra smeuïgheid geven? Dan spoel ik ze niet af. Zijn het zwarte bonen? Dan spoel ik ze wel af. Anders kleurt mijn hele salade, zoals deze, zwart als ik ze niet zou afspoelen. En een zwart gekleurde salade ziet er toch altijd wat minder smakelijk uit.

Hoe krijg ik mijn bruine bonen soep dikker?

Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.

Waar kun je bruin mee combineren?

Bruin combineren Wat past bij bruin?Combinatietips en outfitideeën Warme bruintinten zoals nougat, cacao of cognac geven elke outfit een stijlvolle touch, maar hoe kunt u bruin combineren ? Welke kleuren passen bij bruin en is de kleur ook ton sur ton te dragen? De antwoorden op deze en andere belangrijke vragen over combinatiemogelijkheden evenals de beste tips voor prachtige kleurencombinaties geven we hier! We kunnen hierbij één ding garanderen: er zit heel veel potentieel in bruine kleding! Inhoud: Bruin is het nieuwe zwart en een echte allrounder, want de kleur past bij alle andere kleuren. Bruin kan dan ook moeiteloos met het hele kleurenpalet worden gecombineerd, van zwart, blauw en groen tot aan oranje, geel en rood. Lichte kleuren zoals beige passen in de zomer perfect bij minimalistisch wit, de combinatie van cognac met roze vormt opvallende contrasten, terwijl donkerbruin met rood een echte herfstklassieker is. Zelfs het onderling combineren van bruintinten geeft een prachtig resultaat! Ook als het gaat om motieven kan de kleur heel mooi met andere kleuren worden gecombineerd: combineer casual items met grafische motieven in bruin-zwart bijvoorbeeld met een zwarte broek of draag heel klassiek een grijsbruine broek met prince-de-galles met een witte blouse. Zo ziet u er bij elke gelegenheid stijlvol gekleed uit. Simpel antwoord: natuurlijk! Hier worden twee klassiekers met elkaar gecombineerd: bruin en blauw behoren tot de kleuren die het makkelijkst te combineren zijn, omdat ze bij alle andere kleuren passen – ook bij elkaar. De basiskleur blauw is de complementaire kleur van bruin, omdat de kleur ontstaat door het mengen van groen en rood. Dat maakt de kleur perfect voor alle vrouwen met blauwe ogen.In de herfst en winter is de combinatie van bruine boots met een blauwe jeans al jarenlang zeer populair en deze combi blijft altijd modieus! Met een vleugje wit erbij en gecombineerd met grofgebreide items ontstaat heel eenvoudig een chique look met een casual elegante touch. Wie houdt van wat meer contrast, kan gaan voor een combi van licht en donker. Onze favoriet van het seizoen: een lichtblauw gestreepte blouse onder een donkerblauwe blazer die mooi tot zijn recht komt met een beige trenchcoat met bijpassende broek. Alle fans van ingetogen looks zitten met een monochrome outfit helemaal goed. Hiervoor kunnen ze gaan voor een tweedelige set van een blouse of vest met een broek, maar ook voor de combinatie van een blazer met een jurk. U maakt uw look helemaal af wanneer u een shirt of blouse met een motief kiest waarin de bruine kleur van de broek terugkomt. In principe geldt de volgende stelregel: neutrale kleuren zoals beige, camel of taupe zijn beter geschikt voor een bruine all-over look dan opvallend cognac. Karamel, truffelbruin, mahonie, hazelnootbruin, chocoladebruin, beige, taupe of zandkleuren – bruintinten zijn er in tal van lichte en donkere schakeringen, wat dan ook elk seizoen opnieuw zorgt voor nagenoeg eindeloze combinatiemogelijkheden! Maar hoe kan bruin worden gecombineerd voor bijzondere gelegenheden en hoe kunnen bruine kledingstukken de hoofdrol spelen binnen een outfit? Dat verklappen we in onze combinatietips voor bruin : In de dagelijkse garderobe van iedere modeliefhebber mag bruin zeker niet ontbreken! Bruin behoort naast zwart en blauw tot de kleuren die zeer veelzijdig kunnen worden gecombineerd. Onze tip voor comfortabele vrijetijdsoutfits: draag een bruin T-shirt of een oversized blouse op een casual jeans. Een kledingstuk van suède is stijlvol en zorgt ervoor dat u ook in het dagelijks leven chic gekleed gaat. Met wat voor items en vooral met welke kleuren kan een bruine broek worden gecombineerd? Alles wat er in de kledingkast aan mooie kleurencombinaties te vinden is! Van een witte trui met turtleneck op een bruine broek van imitatiesuède met een bijpassende heuptas tot stijlvolle, roze strikblouses en kaki vesten: alles is mogelijk. Speel met de vele nuances om contrasten te vormen: draag eens zacht taupe in combinatie met een donkerbruine jeans. Bij chique businessmode kunt u het best gaan voor de kleur die bij het seizoen past : in de herfst staan donkere bruintinten het elegantst. In een kokerjurk in nougat met een geruite blazer of in een truffelbruine paperbagbroek met een stijlvolle strikblouse met stippen ziet u er altijd goed gekleed uit! De trendkleur cognac zorgt in combinatie met blauw altijd voor een elegante look – de combi van een cognackleurige midirok met een donkerblauwe blouse laat uw collega’s versteld staan! De kleur is perfect om tijdens bijzondere gelegenheden in de herfst en winter te schitteren. U hebt de vrije hand: draagt u liever warme kleuren in combinatie met een hoogwaardige mantel in donkerblauw of geeft u de voorkeur aan een donkere kleur zoals nougat met zwarte schoenen? In de lente en zomer draait het vooral bij de outfits van bruiloftsgasten om de juiste kleuren! Onze tip: heb lef en val op positieve wijze op met een onverwachte kleurencombinatie. Wat dacht u van een broek in violet met bruine schoenen eronder? Zo voorkomt u sowieso de ongemakkelijke situatie dat u bijna dezelfde outfit draagt als een andere gast! Of u nu gaat voor een lichte of een donkere kleur: de perfecte bruintint voor de gelegenheid in kwestie is gegarandeerd te vinden!

See also:  Wat Is Roosteren In De Oven?

De kleur bruin is een klassieker die in elk seizoen modieus te combineren is. Beige kleding is perfect in de lente, terwijl we in de herfst gaan voor cognac, camel of donkerbruin. Hoe dan ook: de trendkleur bruin is een echte allrounder. Zowel felle kleuren zoals rood, geel of groen alsook koele kleuren en de complementaire kleur blauw passen goed bij bruin. Dit maakt dat de kleur nagenoeg eindeloos te combineren is. Neem dus meteen even een kijkje in onze webshop om artikelen te ontdekken in uw favoriete bruintint! Ga ook eens voor kleurencombinaties die wat gewaagder zijn en die u nog niet eerder hebt geprobeerd. : Bruin combineren

Is bruine bonen gezond?

Hartziekten en kanker – Bruine bonen kunnen je helpen om je cholesterollevels gezond te houden, zodat je meer van het gezonde HDL- cholesterol hebt, en minder van de ongezonde LDL-variant. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten flink, één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse wereld.

  • Omdat bepaalde stoffen in bruine bonen een ontstekingsremmende werking hebben, verminder je er ook ontstekingen op celniveau mee.
  • Die worden genoemd als een belangrijke factor in het ontstaan van kanker ! Ten slotte zijn bonen dankzij de grote hoeveelheid vezels ook geschikt voor diabetici: hierdoor stijgt het bloedsuikerlevel immers niet te snel.

Deze peulvruchten komen dus zeker de algemene gezondheid ten goede.

Hoe bereid je gedroogde bruine bonen?

Bewaren Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Hiermee voorkom je dat de bonen uitdrogen. Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.

Hoe weet ik of gedroogde bruine bonen niet meer goed zijn? De bonen gaan schimmelen of kiemen. Dit bederf herken je snel door goed te kijken. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen. Is de pot of het blik geopend? Dan blijven de bonen in de koelkast nog een paar dagen goed.

Bereiden Eet bruine bonen niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onwerkzaam wordt. Haal verse bonen uit de peul, was ze en kook ze in ca.15 minuten gaar. Diepvriesbonen hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken.

Wat hebben bonen nodig?

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van boontjes:

Latijnse naam: Phaseolus vulgaris (en Phaesaolus coccineus voor pronkboon)Engelse naam:

Bean Dwarf Bean (= lage stambonen) Climbing Bean (klim/stokbonen) Runner Bean (pronkbonen)

Duitse naam:

Bohnen

Buschbohnen (lage stambonen) Stangenbohnen (klim/stokbonen) Prunkbohnen / Feuerbohnen (pronkbonen)

Franse naam:

Haricot Haricot Nain (lage stambonen) Haricot Ramant (klim/stokbonen) Haricot d’Espagna (pronkbonen)

Wij vinden bonen (uit eigen tuin) erg lekker; iedereen die wel eens zelf geteelde boontjes gegeten heeft begrijpt wat ik bedoel als ik zeg dat ze heel veel lekkerder zijn dan de gemiddelde boontjes uit de winkel (uitzonderingen daargelaten). Samen met groenten als bijvoorbeeld tomaten, radijsjes en komkommers proef je dat ze van eigen tuin zijn: een lekkere verse groene bonensmaak, sappig, knapperig, geen taaie elastiekjes en geen draad (mits je uiteraard de juiste rassen kiest).

Wij vinden bonen één van de meest onmisbare groenten in de moestuin: omdat ze gewoon buiten kunnen worden geteeld, een goede tot prima opbrengst geven, niet heel veel plaats innemen, niet heel moeilijk te zaaien/telen zijn, vlot groeien en bloeien en dus binnen afzienbare tijd te oogsten zijn. En niet onbelangrijk, het zijn mooie planten, groot groen blad, fris van kleur, met bloemen in wit of lilapaars en peulen in groen of paars.

Bonen houden van warmte. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is beperkt tot de zomermaanden. Als je in tijd heel secuur en consequent zaait (van vroeg tot laat) kun je ze in principe tussen eind juni en begin tot half oktober (afhankelijk van het weer) oogsten en eten. Welke Kruiden Bij Bonen De bloempjes van stoksperzieboon Melissa PLANT De boon behoort tot de vlinderbloemenfamilie, ze heet officieel Phaseolus vulgaris (behalve de pronkboon, die heet Phaseolus coccineus). Tuinbonen en sojabonen heten ook bonen maar behoren niet tot deze bonenfamilie en hebben een heel andere teeltwijze.

Vandaar dat deze soorten eigen pagina’s hebben ( Tuinboon en Sojaboon ). Typisch voor heel veel soorten uit de vlinderbloemenfamilie is zijn de knobbeltjes aan de wortels; hierin slaat de plant stikstof op. Als je na een vroege of middelvroege oogst je bonenplanten wilt opruimen is het handig om de wortels te laten zitten zodat de stikstof die is opgeslagen in die knobbeltjes beschikbaar komt aan de opvolgende teelt.

Zelf knippen we de steel van de plant direct boven de grond af en planten we tussen de rijen bonenwortels (die je niet meer ziet) bijvoorbeeld sla of andijvie als nazomerteelt, want die kunnen beiden wel wat stikstof gebruiken. Als we in het najaar de laatste bonen hebben geoogst halen we de hele planten met wortels en al uit de grond en gooien die op de compost – daar is ze ook altijd nuttig. Welke Kruiden Bij Bonen Stamsperzieboon Teepee mix, groene (witbloeiend) en paarse (paarsrozebloeiend) boontjes Deze bonen worden zo’n 30 tot 50 centimeter hoog, afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden. Lage bonen worden ook wel struikbonen maar vooral stambonen genoemd.

De opbrengst van stambonen bedraagt gemiddeld 12 kilo per 10 vierkante meter. Het grootste voordeel van stambonen is het snelle groeien en dus ook snelle oogsten (sneller dan stokbonen die eerst veel stengels en blad moeten maken om te klimmen). Om die reden kun je ze ook nog wat later zaaien dan stokbonen.

Er zijn lage = stam sperziebonen en lage = stam snijbonen, en er zijn uiteraard ook nog de droogbonen (ook in klimmende = stok rassen en lage = stam rassen). Lage droogbonen moeten trouwens wel vroeg = in mei gezaaid moeten worden, omdat ze tijd nodig hebben om na bloei en peul volledig te rijpen aan de planten.

Het nadeel van stambonen: doordat ze zo dicht bij de grond groeien en bloeien kunnen de planten in een natte zomer soms minder goed opdrogen na regen. En dan zijn de planten uiteraard gevoeliger voor ziekten/rot/schimmels. Vooral op onze vette kleigrond hadden we daar wel eens last van, ook van modderige bladeren en bonen en planten die omwaaiden en half in de natte grond lagen.

We hebben dat opgelost door voortaan onze stambonen in een verhoogde bak te telen, dat gaat (in ieder geval op onze kleigrond) veel beter. Welke Kruiden Bij Bonen Stamsperzieboon Amethyst na een regenachtige en winderige week in juli: de bonen liggen op de modderige grond Hoge boon = stokboon = staakboon Welke Kruiden Bij Bonen Je kunt op deze foto duidelijk zien hoe stoksperziebonen langs stokken omhoog slingert Deze bonen worden ook nog wel eens klimbonen genoemd, maar stokbonen is wel de bekendste naam. Eigenlijk klimt een stokboon niet maar slingert ze. Ze slingert zich rond een stok omhoog, tot ruim meer dan 200 centimeter hoog.

Er zijn stoksperziebonen en stoksnijbonen en die worden beiden even hoog. De opbrengst per vierkante meter ligt een stuk hoger dan die van lage bonen, zo’n 20 kilo per 10 vierkante meter (al is dat uiteraard ook afhankelijk van het ras). Het voordeel van stokbonen (naast de hogere opbrengst): de planten geven een betere opbrengst, simpelweg omdat de plant verticaal groeit en over de hele lengte van de ruim 200 centimeter bloeit en bonen maakt.

Daarnaast kunnen de planten makkelijker opdrogen na een regenbui. En een ander leuk voordeel is dat je na de eerste oogst van boontjes onderin de planten niet meer hoeft te bukken en rechtopstaand kunt plukken Een nadeel van stokbonen is dat je maar een korte periode hebt waarbinnen je kunt zaaien. Welke Kruiden Bij Bonen Een rij stokbonen voor de kas (lekker warm met het glas in de rug) In de praktijk betekent het voor ons dat we vaak vroeg stamsperzieboontjes zaaien voor een vroege oogst. En dan in mei een flinke hoeveelheid stokbonen zaaien voor de oogst in juli en augustus, dat zijn dan vaak zowel sperziebonen als snijbonen en pronkbonen, ook om deels in te vriezen).

En dan zaaien we later in het seizoen nog een keer lage stamsperzieboontjes, voor de late oogst in de nazomer/vroege herfst. Heel soms zaaien we ook nog bonen in de kas. Een paar jaar geleden was er zo’n slechte zomer dat de bonen buiten het heel slecht deden, en dat in de kas een aantal tomatenplanten dood gingen door water in de kas door een verstopte drainage.

We hebben toen de tomatenplanten eruit gehaald, gemest, gespit, en toen alle grond weer wat was opgedroogd hebben we er begin augustus stoksperzieboon Melissa in gezaaid – die gaf tot in oktober een opbrengst van kilo’s lekkere boontjes. Welke Kruiden Bij Bonen Stokboon in de kas; schoon, geen scahde aan het blad door wind of regen, gezond, maar ook geen bestuivers dus wel tikken! Mocht je kas dus door onvoorziene omstandigheden midden in de zomer leeg komen (bijvoorbeeld door schimmel in de komkommerplant of een paar dode aubergineplanten of wat dan ook), dan is de teelt van stokbonen vanaf de tweede helft van de zomer wel erg leuk en nuttig.

Wel tegen de planten tikken trouwens voor de bevruchting!! In de kas komen maar weinig bestuivers en er staat ook geen wind. Onze ervaring is dat wanneer je niet elke dag even tikt tegen de planten, er minder bloemen bevrucht worden en er dus een flink kleinere opbrengst is. Overigens moet ik wel nog even zeggen dat stokbonen in de kas nog wat hoger/groter worden dan buiten.

We hebben ze in een grote kas geteeld en dat ging prima. Maar ook wel eens in een kleine kas: Welke Kruiden Bij Bonen En dat ging ook prima, neemt dan wel veel plaats in beslag want waar je niet de hoogte in kunt groeien, groei je vanzelf de breedte in. En desnoods kruip je het raam uit en ga je daar verder 🙂 Soorten bonen: Een andere indeling dan lage en hoge bonen in de indeling in bonensoorten: Droogbonen: Droogbonen zijn ook gewoon bonen, je zou ze dus ook als verse peulen kunnen eten, ware het niet dat ze voor die teelt vaak minder geschikt zijn (omdat ze bijvoorbeeld draden hebben of al heel snel een dikke boon in de peul maken).

Van deze bonen laat je bij voorkeur dus de bonen helemaal drogen aan de planten. Als de peulen dor, droog en bruin zijn kun je de boontjes binnenin oogsten. Ze zijn er in verschillende kleuren vormen en ook groottes; zwart, bruin, beige, wit, geel, paars, rood, etc, met of zonder tekening (de Yin & Yang-boon die half zwart en half wit is is bijvoorbeeld erg mooi).

De verschillende soorten bonen

Vormen zijn bijvoorbeeld: bruine bonen, limabonen, witte boontjes, kidneybonen, flageolets, kievitsbonen. Voor alle droogbonen die je wilt bewaren geldt dat je moet oppassen voor de larven van de bonenkever – zij worden in de boon geboren en eten die van binnenuit op.

Kijk even bij zaadteelt hoe je dat heel gemakkelijk kunt voorkomen. Zelf telen we droogbonen zelden meer, ik proef persoonlijk niet heel veel verschil met de bruine bonen uit pak in de supermarkt en voor mij weegt de lage prijs in de winkel wel op tegen het toch behoorlijk veel werk (en tijd en plaats in de tuin) kostend zelf telen van droogbonen.

Een kennis van ons op de volkstuin zweert echter bij zelfgeteelde bruine bonen. Probeer het vooral zelf eens zelf! Wij telen wel de zogenaamde ‘all-purpose-beans’, oftewel geschikt voor alles 🙂, het zijn bonen die je als sperzieboon kunt eten wanneer ze jong zijn, maar als de peulen groter en dikker worden worden ze stug, soms ook met draad, en dan oogst je er juist de verse dopbonen van. Welke Kruiden Bij Bonen Op de foto hierboven zie je Rattlesnake, een mooie gevlekte groen-paarse boon die je jong als verse sperzieboon kunt eten. Als je wacht wordt ze al snel dikker en maakt ze mooie, kleine verse dopboontjes (lekker om zelf witte boontjes in tomatensaus van te maken!). Welke Kruiden Bij Bonen De dopboontjes van het ras Rattlesnake, die je dus vers of gedroogd kunt gebruiken Snijbonen: Snijbonen eet je vers, ze hebben grote lange vlezige peulen (soms wel 20 tot 25 centimeter lang en ze zijn wat plat van vorm). Ik kan me nog van vroeger herinneren dat ik mijn moeder mocht helpen: draaien aan het beroemde bonenmolentje aan het aanrecht boven een grote teil; zo werden kilo’s snijbonen tegelijk verwerkt en ingevroren.

Ondertussen zijn er veel meer manieren bekend: ik snijd ze zelf meestal gewoon met een mesje in reepjes of vierkantjes, wat je zelf wilt. Er zijn naast de meest bekende en meest geteelde stoksnijbonen ook stamsnijbonen, maar die zijn qua aantal beschikbare rassen duidelijk in de minderheid: prima kwaliteit, maar wel wat minder opbrengst (zoals alle stambonen wat minder opbrengst geven dat stokbonen).

En vooral: omdat de snijbonen zo lang zijn hangen de peulen dan vaak op de grond, of de planten vallen om door de zwaarte van de bonen. Op zich niet erg maar op onze vrij natte grond geeft dat soms toch rotting, ongetwijfeld gaat dat op zandgrond beter. Welke Kruiden Bij Bonen Stamsperzieboon Sequoia, een mooie en lekkere lage boon die we graag in een verhoogde bak telen Sperziebonen: Sperziebonen worden soms ook nog wel prinsessebonen genoemd, en soms ook slabonen. Ze zijn verkrijgbaar in lage stam- en hoge stokvariëteiten. Ze worden bijna altijd jong geplukt en gegeten. Welke Kruiden Bij Bonen Stamsperzieboon Argus, met mooie dunne lange boontjes zonder draad Verschillen in sperziebonen: In de groep sperziebonen bestaan nogal wat verschillen, ongeacht of ze klimmen of niet. Van kleine dunne haricot verts tot dikke spekbonen. Hieronder de verschillende soorten sperziebonen met hun bijzonderheden op een rijtje: Boterboon: Ook wel wasboon genoemd.

Het zijn zachtgele sperziebonen met een zachtere = minder uitgesproken bonensmaak. Niet onze favoriet, al heb ik er geen hekel aan, maar de zachtere smaak is juist dat wat wij niet zoeken in een boon, maar er zijn zeker ook mensen die deze boontjes juist erg lekker vinden. Naaldboon: Dit zijn Franse boontjes, heel dun en recht van vorm, en soms tot wel 20 centimeter lang.

De bekendste naaldboon is de Haricot Vert. Ze maakt vaak veel blad, de bloei is wit of lilapaars, de peulen groen of groen-paars gestreept, en er kan meerdere keren geplukt worden. De zaden zijn zwart, bruin, beige of gevlekt. Chinees boontje: Deze boon lijkt wel wat op het Franse naaldboontje maar de dunne rechte boontjes zijn korter, maximaal 14 centimeter.

De planten zijn kleiner (vaak maar 30 tot hooguit 35 centimeter – daarom ook leuk en geschikt voor in potten en verhoogde bakken). De oogst is meer dan prima maar je kunt niet vaak of lang oogsten; de hele oogst valt in ongeveer 2-4 keer flink plukken. De zaden zijn wit en klein. ‘Gewone’ sperzieboon: Wat minder dun en vaak wat vleziger (maar dat maakt het niet minder lekker, ook al is het anders).

Sommige rassen kunnen al snel een wit boontje in de peul ontwikkelen, en ook daar zijn liefhebbers voor. Naast de donkergroene boon zijn er ook donkerpaarse rassen (die overigens donkergroen worden na het koken). De oogst is (mede afhankelijk van het ras) prima, en je kunt over een wat langere periode plukken.

De bloei is wit, en ook de zaden zijn wit. Spekbonen : Oh ja, ook lekker. Vroeger aten we vaak spekbonen, mijn vader zweerde bij spekbonen, hij zei over haricot verts altijd ‘Dat zijn geen bonen, dat zijn velletjes’ 🙂, Spekbonen zijn ouderwets (en toch weer helemaal in de mode): dikke, ronde, zachte bonen waar al een witte boon in zit.

Ze lijken qua grootte bijna meer op snijbonen maar dan rond van vorm. Je moet ze wat langer koken dan de dunne boontjes (want de witte boon in de peul moet wel gaar zijn). Wij vinden ze ook erg lekker, ze hebben een sterke en ouderwetse bonensmaak. Op z’n minst moet je ze een keer zaaien, al is het maar om te weten hoe je ouders of grootouders bonen aten, voor het tijdperk van de moderne lange en dunne sperzieboon.

Persoonlijk vind ik het (heel in de verte) vergelijkbaar met de potjes die je in de winkel kunt kopen van snijbonen met witte bonen gemengd; maar dan uiteraard vers en heel veel lekkerder. Wij eten ze niet vaak maar als we ze eten (met draadjesvlees erbij, een lekkere jus en gekookte aardappeltjes) vinden we het bijna nostalgisch lekker 🙂,

Je kunt deze bonen trouwens beter invriezen dan gewone sperziebonen, naaldboontjes en Chinese boontjes; spekbonen blijven na het invriezen lekker terwijl de andere sperziebonen na het invriezen en koken vaak waterige, slappe bonen geven. Welke Kruiden Bij Bonen Stokpronkboon Sun Bright, met geel blad en felrode bloemen; niet alleen lekker maar ook mooi! Pronkbonen: Ja, dan nog iets over pronkbonen. Zoals eerder gezegd is een pronkboon een andere boon (Phaseolus coccineus) dan een sperzieboon (Phaseolus vulgaris).

Beide soorten kruisen ook niet of nauwelijks met elkaar, ik heb dat zelf in ieder geval nog nooit gemerkt of ondervonden. Je kunt trouwens wel kruisingen kopen, bijvoorbeeld pronkboon Moonlight zou een kruising zijn tussen een stoksperzieboon en een pronkboon. Ze heeft ook egaal witte zaden, maar ik heb bij de teelt alleen maar kenmerken gezien en geproefd van een pronkboon, zowel in blad, groeikracht, peulen, smaak, etc.

Pronkbonen zijn niet alleen ouderwets (en tegelijkertijd weer helemaal nieuw), ze zijn ook lastig, zeker niet in de teelt hoor (ze kan zelfs wat beter tegen een koele, regenachtige zomer dan sperziebonen) maar dan bedoel ik vooral de oogst. Ik teel ik ze elke jaar, want als je ze jong plukt zijn het misschien wel de allerlekkerste (snij)bonen: zacht en toch stevig, nooit waterig, en altijd een volle bonensmaak. Welke Kruiden Bij Bonen Pronkboon Firestorm (roodbloeiend) en Snowstorm (witbloeiend) samen aan 1 stok; mooi en lekker! Pronkbonen hebben nog wat voordelen: omdat ze dus wat beter bestand zijn tegen slecht weer kun je ze ook iets eerder zaaien en oogsten dan andere bonen. En daarnaast zijn ze mooi; het zijn groeikrachtige planten met fors blad en vrij grote bloemen in wit, rood en tegenwoordig ook steeds vaker in tinten roze, zalm of rood-wit.

  • De bloemen zijn ook nog eens eetbaar en hebben een zachte bonensmaak met wat zoetig nectar.
  • In Engeland is de pronkboon (Runner Bean) een veel meer geteelde en gegeten boon dan in Nederland.
  • De beste rassen (qua gezondheid van de plant, opbrengst, peullengte, etc.) zijn dan vaak ook de Engelse rassen.
See also:  Hoe Lang Salade Bewaren In Koelkast?

Voor ik het vergeet: er zijn vooral stokpronkbonen te koop, en in een veel kleinere hoeveelheid rassen stampronkbonen. Tot slot: wij vinden van alle bonen de pronkboon (en spekbonen) het meest geschikt voor het invriezen: jonge plukken, in stukjes/reepjes gesneden en rauw ingevroren blijft de smaak en structuur zelfs na maanden nog prima (we gooien de bevroren pronkboonstukjes in het al kokende water, dus niet eerst ontdooien). Welke Kruiden Bij Bonen De bloempjes van pronkboon Riley; de zaden groot en zwart, de bloempjes zalmoranje met lichtrood, en verder lange rechte malse peulen en een prima opbrengst TEELTWIJZEN Struikbonen teel je gewoon in rijen, stokbonen teel je aan stokken. Tonkinstokken = bamboestokken hebben al jaren onze voorkeur.

  • Maar je kunt ook touwen, draad of palen gebruiken (onze tuinbuurman zet 1 lange paal, bovenop een oud fietswiel en daaraan maakt hij om de 20 centimeter touwen schuin naar beneden, zodat je een soort wigwam- of tentidee krijgt).
  • Droogbonen zijn dus buitenbeentjes; ze hebben een lang seizoen te gaan om te groeien en bloeien, peulen te maken, vrucht te zetten, en af te rijpen voor de oogst).

Je zaait ze dus in mei, en je oogst de bonen pas als ze aan de planten helemaal rijp en gedroogd zijn, vaak is dat pas in september/oktober. Alle bonensoorten zijn zeer gevoelig voor nachtvorst en worden dus na 12 mei (= IJsheiligen) buiten gezaaid of geplant.

Ik zaai ze zelf ook wel thuis half april voor; gokje. Ze kunnen dan, met argusogen naar het weerbericht kijkend, begin mei mee naar de volkstuin en de grond in. Het liefst op een plekje waar we een week of 2 eerder een stuk plastic over de grond hebben gespannen zodat de grond al wat is opgewarmd, en droog is (bonen houden niet van nattigheid).

Het gaat niet altijd goed, zo vroeg al zaaien: Welke Kruiden Bij Bonen Als je te vroeg bent en er nog nachtvorst komt is dit het gevolg: vorstschade bij jonge bonenzaailingen Maar als je wat oudere bonen hebt, of genoeg bonen, dan is het met een restje bonenzaden toch leuk om eens te proberen. Er zijn jaren dat er in de laatste 3 weken voor ijsheiligen al geen nachtvorst meer komt en dan heb je geluk en kun je al vroeg boontjes oogsten en eten. Welke Kruiden Bij Bonen Stamsperzieboon-zaailingen, uitgeplant in een verhoogde bak RASSEN Er bestaan heel veel bonenrassen. De allerbelangrijkste zaken waar je op kunt letten bij je keuze: Rassen met of zonder draad: ik kan er niks aan doen, bonen met draad vind ik echt heel vies, ik ben in staat om de inhoud van de hele pan weg te kiepen.

Het is echter al lang geleden dat we bonen met draad hebben gehad, want de nieuwe rassen worden bijna allemaal gekweekt/geselecteerd met de eigenschap “zonder draad” (in een catalogus wordt het soms aangeduid als ‘z. dr.’). Voor wie het fenomeen niet kent: sommige (vaak oudere) rassen hebben over de gehele lengte van de peul een taaie draad die bij het koken niet zacht wordt.

Het weer heeft trouwens ook invloed op die beruchte draad; in droge zomers en met te weinig gieten kan er ook een kleine dunne draad in draadloze bonen zitten. Mocht je je zaden in het buitenland bestellen: let voor draadloze bonen dan op de termen ‘sans fil’ bij een Franse zaadhandel en op ‘stringless’ bij een Engelse zaadhandel.

  • Enkele of dubbele rassen: zowel bij de stam- als bij stokbonen komen enkele en dubbele rassen voor; enkele rassen hebben een vrij platte vorm waarbij de eventuele zaden goed zichtbaar zijn, ze zijn niet zo vlezig en ik heb het idee dat de boontjes in de peul zich wat sneller ontwikkelt.
  • De dubbele rassen hebben juist een vlezige, bijna sappige ronde peul.

Ook daarin komt trouwens uiteindelijk natuurlijk een boontje, het hangt van het ras af of dat al snel of juist wat later gebeurt. Peullengte: ik heb een zwak voor extra lange rassen: geen idee waarom, maar ik vind de lange rechte dunne rassen erg mooi, hoewel er verder geen enkel verschil in smaak is hoor. Welke Kruiden Bij Bonen Op deze foto is het verschil in peullengte goed te zien: links het ras Amethyst, rechts Melissa, en in het midden de winnaar: Pastoral met peulen die wel 25 centimeter lang kunnen worden Hoogte van het gewas: zoals al genoemd zijn er lage (stam-) bonen en hoge (stok-) bonen. Kies wat je zelf prettig vindt om te telen, en kijk daarbij natuurlijk dan ook waar en wanneer je ze wilt telen. Welke Kruiden Bij Bonen Stamsnijboon Sequoia in een verhoogde bak Onze favoriete rassen (allemaal zonder draad uiteraard):

Supermarconi, Helda en Mantra zijn alle drie goede groene snijbonen met prima opbrengst (en uiteraard zonder draad, zoals ook de rest van het rijtje hieronder)Neckarkoningin: prima groene stokspekboonBlauhilde: ook een prima stokspekboon, en nu paars van kleur (kookt donkergroen)Pastoral: heel lange en rechte stoksperzieboon, prima smaak, forse opbrengst – ik meen dat ze nu is vervangen door een verbeterde (kan dat dan nog 🙂 ) VesperalCobra en Negrital: beiden ook heel goede stoksperziebonen met lange rechte peulen en goede opbrengstMelissa: stoksperziebonen in een donkerpaarse kleur (koken groen), lang en recht, vlezig, mals en smakelijk en een zeer goede opbrengst (en als extra cadeautje bij de teelt donkergroen blad met daarin veel purper en lilapaarse bloei). De beste paarse stoksperzieboon (naar mijn mening). Maar helaas wordt ze voor zover ik weet nog steeds alleen door Franse webshops verkocht (google op haricot Melissa)Sequoia, synoniem Purpiat: hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaande: alleen nog in Frankrijk te koop, bijzondere stamsnijboon met donkerpaarsgroen blad, lilapaarse bloei en donkerpaarse vrij korte platte snijbonen, koken donkergroenFandango: een heel gewone maar lekkere stamsperzieboon; prima opbrengst, mooie rechte vlezige peulen.Teepee: sperziebonen zonder draad met een lekkere bonensmaak. Ze zijn er in groen (Cropper Tepee), geel (Golden Teepee) en paars (wordt groen bij het koken – Purple Teepee).Pronkboon Sun Bright: voor het lekker en het mooi: deze stokpronkboon heeft knalrode bloemen en geelgroen blad, een zomerse felle kleurencombinatie. De opbrengst lijkt wel iets lager te liggen dan bij de nieuwere pronkbonenrassenDe nieuwere pronkbonenrassen 🙂 : heel goede pronkbonen met een grote opbrengst en malse peulen zijn bijvoorbeeld Snowstorm (witbloeiend) en Firestorm (roodbloeiend), Moonlight (witbloeiend), Riley (zalmrozebloeiend), Saint George (rood/witbloeiend)

En nu vergeet ik heel veel heel goede rassen hoor, probeer gewoon eens wat rassen en let daarbij in de beschrijving op de informatie m.b.t. zonder draad, opbrengst, peullengte, kleur, ziektebestendigheid, etc. Zeker bij de stambonen is er een enorme keuze, zelf hebben we rassen geprobeerd als Prelude, Novores, Cantare, Argus, etc., allemaal prima. Welke Kruiden Bij Bonen Stoksperzieboon Carminat BODEM / BEMESTING Bonen hebben geen bezwaar tegen zand- of kleigrond maar houden niet van zure grond. Op zure grond moet er dus wel kalk worden gestrooid, in welke vorm dan ook. Bonen houden van zon en van een warme, niet te natte grond.

See also:  Koolvis Oven Hoe Lang?

Als het lukt telen we bonen hier in een verhoogde bak in plaats van in de volle grond (hoewel in een goede zomer de teelt in de volle grond ook prima gaat hoor, maar als we een erg natte periode middenin de zomer treffen is dat duidelijk nadelig voor de bonenplanten en dus ook de opbrengst. We telen hier de eerste bonen (zo vroeg mogelijk)ook liever niet in de volle grond want onze vette klei is dan nog lang koud en nat.

In een verhoogde bak warmt de grond sneller op, is wat luchtiger, en is minder nat. Op zandgrond is de vroege teelt dus ook makkelijker dan op kleigrond omdat zandgrond snel opwarmt in de het voorjaar en minder nat is/blijft. Op onze kleigrond is de late teelt (zoals wij altijd nog een keer boontjes zaaien in juli) in de volle grond juist weer wel handig; kleigrond warmte maar langzaam op in het voorjaar maar koelt in het najaar net zo langzaam af.

  1. De warmte die in de nazomer nog door de vaste kleideeltjes wordt vastgehouden is gunstig voor de late bonen (mits het maar niet te veel regent want dan gaat de afkoeling natuurlijk veel sneller, en bonen houden ook niet van natte grond).
  2. Zoals al eerder gezegd: bonen zorgen gedeeltelijk voor hun eigen stikstof doordat ze stikstof uit de lucht vastleggen via de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese).

Je hoeft daarom weinig te bemesten. Zelf geven we alleen (uiteraard weer naast de basisverzorging van wat rijpe compost en een kleine hoeveelheid algemene moestuinvoeding een week of 2 voor de zaailingen worden geplant. Het vak met stokbonen krijgt 1 of 2 handjes meer voeding dan het vak met stambonen (simpelweg omdat stokbonen hoger, groter worden en meer opbrengst geven). Welke Kruiden Bij Bonen ZAAIEN Ik zaai zelf graag bonen voor. Dat heeft een paar redenen. Als eerste blijft onze vette kleigrond in het voorjaar lang koud en soms ook nat, bonenzaden kunnen in die natte grond makkelijker rotten dan in warmere, drogere zandgrond. En dan zijn er nog de vogels en muizen die heel graag kiemende bonenzaden lusten. Welke Kruiden Bij Bonen Ik gebruik daar graag vrij grote en diepe bakken voor waar ik dotjes van 5 of 7 zaden op een afstand van een centimeter of 5 van elkaar in zaaien (zie foto 1 in de collage hierboven). Ik gebruik een mengsel van 4 tot 5 delen potgrond en 1 deel brekerzand en daar dek ik de zaden vervolgens ook mee af.

Het krijgt vervolgens 1 keer water, tenzij het heel zonnig en warm is en de grond snel opdroogt, maar bonenzaden rotten snel in te natte grond, dus liever te matig water dan teveel (maar niet helemaal uit laten drogen natuurlijk). En na het kiemen hebben de zaailingen wel water nodig, om te kunnen groeien.

Op de tweede en derde foto in de collage zie je respectievelijk de gekiemde zaden en de zaailingen wanneer ze groot genoeg zijn om uit te planten. Hieronder zie je dan nog een collage van 3 foto’s: als ik de zaailingen uit wil planten maak ik de grond eerst kletsnat, dan kun je de groepjes van 7 zaailingen makkelijker en met minder wortelbeschadiging van elkaar halen. Welke Kruiden Bij Bonen Soms wordt er ook wel geadviseerd om bonenzaden voor te weken, gezien het verhaal hierboven vind ik dat persoonlijk vrij riskant maar het is een optie. Mijn schoonvader legde bonen zelfs altijd 24 uur in slaolie, zodat ze beter bestand zouden zijn tegen rotten door te veel vocht (wellicht handig als je ze in de volle grond ter plaatse wilt zaaien).

We planten lage = stambonen altijd met 5 bij elkaar in een groepje, een centimeter of 20 van elkaar. Dan krijg je, vinden wij althans, een mooie volle rij bonen die toch voldoende licht, lucht en ruimte krijgt voor een goede groei, bevruchting en oogst. In de meeste boeken vind je echter het advies om bijvoorbeeld op elke 5 tot 10 centimeter 1 bonenzaailing te planten.

Hier vinden we een wat vollere bos bonen bij elkaar met wat meer afstand handiger omdat de planten elkaar vast houden in de soms stevige wind die hier dichtbij de kust waait. En we hebben ook het idee dat we wat meer opbrengst hebben (en dat moet ook kloppen als je uitrekent hoeveel bonen je per stuk kunt zaaien als je op elke 5 – 10 centimeter 1 boon zaait, ten opzicht van ons systeem waarbij we elke 20 centimeter 5 bonen zaaien). Welke Kruiden Bij Bonen Stokken met bonenzaailingen Ook met stokbonen houden wij een wellicht wat afwijkende hoeveelheid bonen per stok aan. In de meeste boeken wordt geadviseerd om 4 tot 6 zaden per stok te zaaien. Maar wij zaaien al zeker 25 jaar 7 bonen per stok (van stoksperziebonen en van stoksnijbonen), en dat vinden we een prima hoeveelheid; genoeg ruimte om te groeien, bloeien, op te drogen na regen, en we hebben (vinden we zelf) een maximale opbrengst.

Maar misschien is het leuk om daar zelf ook eens mee te experimenteren; een paar stokken met 7 bonen per stok zaaien en een paar stokken met bijvoorbeeld 4 of 5 bonen per stok, en dan zelf ervaren wat het beste groeit, en de beste opbrengst geeft. De stokken staan (zowel in de rij als de rijafstand – dus tegenover elkaar) op zo’n 50 tot 60 centimeter van elkaar.

Ik heb naar aanleiding van wat vragen eens een blog geschreven over hoe wij zelf bonenstokken zetten, welke mogelijkheden er zijn, wat de afstand is, etc.: Bonenstokken Welke Kruiden Bij Bonen Stokboon Carminat, 7 planten per stok ziet er zo uit Van pronkbonen zaaien we trouwens altijd 5 bonen per stok, want pronkbonen maken veel meer groeikrachtige planten en zijn in alles wat grover en groter dan sperziebonen, droogbonen en snijbonen. Welke Kruiden Bij Bonen Pronkboon Riley, 5 zaden per stok in een ‘wigwamvorm’ en daarmee grote, flinke, volle planten/stokken Ook stokbonen zaai ik graag voor in de kas, op dezelfde manier als de stambonen hierboven.maar dan dus 7 bonen (of 5 voor de pronkbonen) per hoopje en iets verder uit elkaar.

Als ik genoeg potjes heb (want rond die tijd is er heel veel verspeend en is er ruimte en potjes tekort in de kas) vind ik het ook handig om gewoon een 9-centimeter potje te vullen met een mengsel van potgrond en 1/5e deel brekerzand en daarin 7 zaden voor 1 stok te zaaien (of 5 zaden voor de pronkbonen).

De ruimte tussen de stokken in is een loze ruimte. Maar als je een week of 2 tot 3 voor je bonen zaait wat sla en andijvie zaait kunnen die prima tussen de stokken in worden geplant. Tegen de tijd dat de bonen al zo hoog zijn gegroeid dat ze licht weg gaan nemen zijn die kropjes sla en andijvie al eetbaar. Welke Kruiden Bij Bonen En dan tot slot van dit stukje over zaaien nog iets over vermiculiet; ik heb in 2017 ontdekt dat het zaaien van grote zaden zoals maïs, courgettes, maar dus ook bonen heel goed gaat. Ik gebruik er vermiculiet voor dat ik eerst overgiet met water, dat uit laat lekken in een vergiet, en het vochtige vermiculiet dan in een plastic bak doe waar een doorzichtige kap op kan (zoals een propagator of kweekbakje).

De ventilatieschuifjes moeten wel open staan en controleer regelmatig op vochtigheid. Bij teveel vocht en warmte gaan de zaden rotten; bonen willen lichte, luchtige en licht verwarmde omstandigheden om in te kiemen en geen natte en zeer warme omstandigheden! De zaden zaai ik dan per stuk in het vermiculiet, en na het kiemen kan ik heel gemakkelijk zaailing voor zaailing uit het vermiculiet trekken en uitplanten.

Ik heb er hier een eigen pagina over geschreven: Zaaien in vermiculiet TEELTZORGEN Naast de algemene teeltzorgen als wieden, etc. voor alle duidelijkheid nog een keer: bonen hebben weinig water nodig, maar wel wat natuurlijk. Wij geven alleen water direct na het planten en in de eerste 2 weken, en vervolgens alleen bij een langere droge periode (want anders zouden de bonen wat sneller een draad kunnen ontwikkelen). Welke Kruiden Bij Bonen OOGST Alle snijbonen, sperziebonen en pronkbonen pluk je jong en mals. Alleen spekbonen niet: dan wacht je tot de bonen rond zijn en je voelt dat er boontjes in de peul zitten. In de zomer moet je zeker 2 keer per week plukken. Bovendien zorgt regelmatig plukken voor een langere en rijkere bloei = oogst (omdat de planten niet de kans krijgen om zaden te maken en dus nieuwe bloemen zullen proberen te maken).

Je eet geoogste bonen het liefst dezelfde dag maar je kunt ze ook een paar dagen op een koele plaats bewaren (de koelkast is daarvoor eigenlijk net iets te koud). Oogst droogbonen wanneer de peulen droog, dor en bruin zijn, en de planten verkleuren; haal de planten uit de grond, bind ze in bosjes en hang ze te drogen.

Oogst de bonen wanneer deze makkelijk uit hun droge peulen te verwijderen zijn. Wanneer ze goed droog zijn vries je de geoogste bonen 3 volle dagen in, daarna nadrogen en koel en droog bewaren. Welke Kruiden Bij Bonen Op deze foto zie je wanneer je de bonen oogst voor droogboon of zaden: dan is het ondertussen herfst en de peulen zijn helemaal dor en bruin. Over het invriezen van droogbonen en bonen voor de zaadteelt: De bonenkever kan heel kleine gaatjes in boontjes maken om daar hun eitjes in te leggen.

In de droge boontjes worden de larven geboren en die gebruiken het boontje als voedsel en vreten zich zo een weg naar buiten. Dat gebeurt zeker niet elk jaar en bij elke boon maar aangezien je het niet kunt zien of herkennen gok je het niet en vries je droogbonen en gedroogde bonen voor zaadteelt 48 uur in.

Daarna laat je de bonen weer ontdooien en nadrogen en zijn eventuele eitjes in de bonen dood. Klinkt misschien vies en vreemd; dat verse bonen dus ook al ‘een vleesje’ kunnen bevatten 🙂, Maar denk dan aan bijvoorbeeld de meeltorretjes die je nog wel eens kunt vinden in te oude patentbloem; die komen er ook niet van buitenaf in gekropen.

En als je in een afgesloten ruimte een vrucht legt en vergeet – dan komen de fruitvliegjes ook niet van buiten aangevlogen. Allemaal hetzelfde idee 😉 Het klinkt misschien ook vreemd dat de zaden/droogbonen van zo’n warmtebehoeftige groente (een flinke nachtvorst is dodelijk) 2 dagen in de vriezer bij -20 graden overleven en dan ook nog kiemkrachtig blijven, maar het is echt zo.

Ik heb het alleen nog nooit bij sojaboontjes geprobeerd want dat is een heel andere plant, maar na het drogen van de zaden van erwten, peulen, kapucijners, tuinbonen, sperziebonen, snijbonen en pronkbonen gaan die gedroogde bonen/zaden dus altijd 48 uur de vriezer in.

  • BEWAREN Pronkbonen, spekbonen en snijbonen vriezen we in, dat gaat heel goed.
  • Wij vriezen ze rauw in (en als we ze eten gooien we ze bevroren in het kokende water, brengen het water weer aan kook en koken ze dan zo lang nodig is), maar er zijn ook mensen die ze eerst blancheren.
  • Sperziebonen invriezen is en blijft lastig, die worden toch slap en minder lekker na het invriezen, of we ze nu rauw invriezen, of geblancheerd.

We vriezen ook sperziebonen in (ook weer rauw ingevroren, in stukjes van 3 tot 4 centimeter), maar we eten ze dan eigenlijk nooit als losstaande groente maar in stoofschotels (zoals sajoer boontjes, curry, roti, shakshuka, of deze vegetarische moestuincurry, etc.) en op die manier gegaard, samen met kruiden, saus en andere groenten, vinden we ze zeker nog lekker genoeg.

  1. Maar als het even kan eten we zoveel mogelijk de verse sperziebonen in de zomer en bewaren we de snij-/spek-/pronkbonen voor de vriezer.
  2. ZAADTEELT Bonen zijn éénjarig en in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving kan gemakkelijk plaatsvinden als er meerdere rassen redelijk dicht bij elkaar staan.

Onze ervaring is dat een plantafstand van een meter of 40 minimaal nodig is om kruisbestuiving te voorkomen. En voor alle duidelijkheid: stokbonen kruisen met stambonen, snijbonen kruisen met sperziebonen, spekbonen kruisen met droogbonen, etc. De enige uitzondering is de pronkboon (die dan ook net een andere soort is binnen de bonenfamilie); pronkbonen kruisen in principe niet of sporadisch (ik heb het nog nooit zelf gezien) met alle andere bonen. Welke Kruiden Bij Bonen De rijpe en gedroogde zaden van pronkbonen kunnen wit, zwart maar meestal zijn ze gespikkeld en gevlekt, en flink wat groter dan de zaden van de meeste sperziebonen en snijbonen Het is op het voorkomen van kruisen na niet moeilijk om zelf zaden van bonen te winnen: laat een aantal peulen van een ras (dat je dus goed gescheiden houdt van andere rassen), volledig dor, droog en bruin worden (zoals bij de oogst van droogbonen). Welke Kruiden Bij Bonen Kijk ook even op de receptenpagina voor recepten met boontjes, zoals deze Petjil – Indonesische groentesalade Welke Kruiden Bij Bonen

Is bruine bonen gezond?

Hartziekten en kanker – Bruine bonen kunnen je helpen om je cholesterollevels gezond te houden, zodat je meer van het gezonde HDL- cholesterol hebt, en minder van de ongezonde LDL-variant. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten flink, één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse wereld.

Omdat bepaalde stoffen in bruine bonen een ontstekingsremmende werking hebben, verminder je er ook ontstekingen op celniveau mee. Die worden genoemd als een belangrijke factor in het ontstaan van kanker ! Ten slotte zijn bonen dankzij de grote hoeveelheid vezels ook geschikt voor diabetici: hierdoor stijgt het bloedsuikerlevel immers niet te snel.

Deze peulvruchten komen dus zeker de algemene gezondheid ten goede.

Oven

Post navigation

Previous post
Next post
©2023 Oshima Sushi | WordPress Theme by SuperbThemes