Lamsvlees is een zeer populair stuk vlees voor in de pan, uit de oven of op de BBQ. Met name lamsrack, lamskotelet en lamsbout zijn populair. Maar welke kruiden of specerijen gebruik je bij het maken van een lamsvlees gerecht? De volgende kruiden en specerijen zijn zeer geschikt voor het kruiden van een mooi stuk lamsvlees:
Peper ; Oregano ; Rozemarijn ; Tijm ; Basilicum ; Peterselie ; Munt ; Salie ; Kervel,
Andere smaakmakers zijn ui, knoflook en natuurlijk zout.
Welke kruiden op welk vlees?
Vlees – Biefstuk: knoflook en zwarte peper en tijm. Gehakt: kerrie en knoflook, majoraan en tijm en knoflook, nootmuskaat, oregano, ui, natriumarme vleeskruiden. Kalfsvlees: majoraan en tijm, basilicum, dragon, kervel. Lamsvlees: kaneel en kerrie, rozemarijn en tijm, basilicum, dragon, knoflook, majoraan, oregano, mosterdpoeder, Italiaanse keukenkruiden.
- Lever: gemberpoeder en kerrie, basilicum, majoraan, tijm, paprikapoeder, rozemarijn, vleeskruiden.
- Rundvlees: cayennepeper, gemberpoeder, kerrie, paprikapoeder, zwarte peper, tijm, vleeskruiden.
- Stoofvlees: kruidnagel en laurier en tijm, rozemarijn en tijm, gemberpoeder, kerrie, knoflook, majoraan, zwarte peper, paprikapoeder, vleeskruiden.
Varkensvlees: majoraan en tijm, basilicum, bonenkruid, oregano, vleeskruiden.
Hoe lang van te voren vlees kruiden?
Wat is een rub? – Laten we met die vraag starten in dit blog, want wellicht weet je niet precies waar het over gaat. Als je al wat BBQ recepten van me hebt geprobeerd, ben je misschien al wel met rubs in aanraking gekomen. In een aantal van mijn recepten vind je namelijk linkjes naar kant-en-klare dry rubs, die je kunt gebruiken om het gerecht te bereiden.
- Maar wat is een rub nou eigenlijk? Een BBQ rub is simpelweg een mengsel van droge kruiden en specerijen, gecombineerd met zout en suikers.
- Dit mengsel gebruik je om je vlees, vis of een ander ingrediënt op smaak te brengen.
- Het is dan ook eigenlijk een droge marinade, die je over het algemeen 1 tot 24 uur van te voren aanbrengt.
Om die reden wordt een BBQ rub ook wel een dry rub genoemd. Het zout in een rub zorgt er voor dat vocht uit bijvoorbeeld een stuk vlees wordt getrokken, waarna de smaak van de kruiden en specerijen kan worden opgenomen en dieper in het vlees doordringt.
Wat is een Lamshaasje?
Uniek aan lamsvlees is dat het een eigen smaak heeft. Bovendien is het heel mager. En je kunt het op verschillende manieren klaarmaken: grillen, bakken, braden en stoven. Overigens smaakt het ene lam anders dan het andere. Dat heeft vooral met voeding te maken.
- Van Texelse lammeren is bekend dat ze zilt gras eten.
- Daarentegen smaakt het vlees van een dier, dat heide heeft gegeten, meer naar kruiden.
- De Keurslager vertelt je graag voor welk lamsvlees hij heeft gekozen.
- Gekruid of gevuld, omwikkeld met touw of in een netje, rollades zijn er in verschillende soorten en maten.
Voor een lamsrollade gebruikt de Keurslager meestal de lamsschouder: dit doorregen stuk vlees droogt namelijk niet (zo snel) uit. Afhankelijk van het gebruikte vleesdeel – en het gewicht van de lamsrollade – bepaal je de oventijd. Voor een extra sappig resultaat laat je de lamsrollade – na het garen – even rusten. Over smaak valt te twisten. Maar niet over de malsheid van vlees! Lamshaas is het zachtste stukje vlees. Het wordt gesneden van de rug van het lam. Dit vlees is een spier die echter zelden gebruikt wordt. Dat verklaart de fijne vleesstructuur! Je hoeft het vlees dan ook maar heel kort te bakken: ongeveer 4 minuten.
Het mag van binnen best nog wat rosé zijn. Lamshaas laat zich graag vergezellen door smaakmakers zoals tijm, rozemarijn en munt. Lamshaasjes met lentegroenten Voor een lamsstoofpotje gebruik je lamsschouderlappen of lamsstooflappen. Dit vlees heeft de ideale vlees-/vetverhouding. Voor nog meer smaak kun je de Keurslager ook vragen om een lamsschouderlap met been.
Na 90 minuten stoven valt het vlees vanzelf van het been. Verder kun je bij de bereiding van (lam)stoofpotjes lekker experimenteren met groenten, kruiden en andere toevoegingen. Provençaalse lamsstoofpot Een lamszadel – ook wel zadelstuk genoemd – is een geweldig braadstuk. Toch gaat het braden nog wel eens mis. De Keurslager weet raad! Allereerst is het belangrijk dat je het vetlaagje aan de buitenkant laat zitten. Dat beschermt het vlees namelijk tegen uitdroging.
Wat is het verschil tussen lamskroon en lamsrack?
Wat is een lamskroon? Een lamskroon of lamsrack is, samen met de zadelkotelet, het meest malse stukje vlees van het lam. Het wordt gesneden uit de rug met de ribbetjes. Het vlees is heerlijk te bereiden in de oven, maar hoeft niet helemaal gaar te zijn.
Waarom wordt mijn draadjesvlees niet zacht?
5 Laat stoofvlees niet koken – Doe de laurier en de boterham met mosterd (met de mosterd naar onderen) bij in de pan. Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, en het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter,
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken, Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij. Pas als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het op de pan zodat je straks nog genoeg saus overhoudt.
Wanneer je best wel en best geen deksel op je pan zet, lees je hier,