Om je andijviestamppot op smaak te brengen, kun je verschillende kruiden gebruiken. Ons favoriete duo: peper & zout, mag niet ontbreken. Maar ook met nootmuskaat, mosterdzaad, paprikapoeder, bieslook en peterselie kun je een twist geven aan je stamppot.
Wat zit er in andijvie?
4. Andijvie – Andijvie is van maart tot december uit Nederland beschikbaar. Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip ! Wat is jouw favoriet?
Hoe was je andijvie?
Hoe maak je andijvie schoon? Om te beginnen ontdoe je de andijvie van de buitenste bladeren en stronk. Vervolgens snijd je de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie goed in koud water en laat de groente goed uitlekken.
Welke smaak heeft andijvie?
Smaak – Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak die een beetje bitter kan zijn. Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Andijvie koken duurt 10 tot 13 minuten. Roerbakken doe je in ca.7 minuten.
Kun je andijvie opnieuw opwarmen?
Nitraathoudende producten niet nog eens opwarmen? – Bieten, spinazie en andijvie: zomaar wat voorbeelden van groenten die veel nitraat bevatten. Nitraat komt van nature voor in dit soort groenten en wordt lange tijd gezien als een giftige stof. Uit nitraat kan nitriet ontstaan, wat ook lange tijd wordt gezien als een giftig bestandsdeel.
- Nitraat en nitriet hebben van oudsher dus geen goede reputatie, waardoor sommige mensen wat huiverig zijn om nitraathoudende producten opnieuw te verwarmen.
- Het omzetten van nitraat naar nitriet zou sneller gaan door verhitting, is het idee.
- Deze argwaan is echter niet nodig, weet het Voedingscentrum.
Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat het eten van nitraat- of nitriethoudende groenten geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Opwarmen kan dus gewoon.
Is andijvie goed voor je darmen?
Daarnaast draagt het eten van andijvie ook bij aan een gezonde stoelgang, dit komt doordat andijvie allerlei gezonde vezels bevat die goed zijn voor de darmen. Wanneer u regelmatig andijvie eet, kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat eventuele gifstoffen sneller worden afgevoerd.
Hoe gezond is andijvie stamppot?
Waarom is andijvie gezond? – Andijvie is één van de nutriënt-rijkste groente die je kan vinden. Dat betekent dat je met 100 gram van deze koolsoort je een grote hoeveelheid voedingstoffen binnen krijgt. ( bron ) Deze bladgroente is rijk aan vitamine A en K en bevat bovendien bitterstoffen, die veel gunstige bijwerken hebben voor ons lichaam.
Vitamine A. Belangrijk voor ons gezichtsvermogen en onmisbaar voor de weerstand. Het helpt ons lichaam met sterke botten, tanden en huid. Sterke botten. Andijvie is superrijk aan vitamine K, goed voor sterke botten. De vitamine K helpt ook bij de opname van calcium, waar andijvie rijk aan is. Daarnaast vind je in deze bladgroente ook ijzer en kalium op je bord.
Polyfenolen, In andijvie zitten wel 40 verschillende polyfenolen. Dit zijn stofjes met een sterke antioxidant werking. Is dit goed voor je lichaam? Nou reken maar. Dit werkt namelijk ontstekingsremmend en verlaagt het risico op hart en vaatziekten.
Wat doet andijvie met je lichaam?
Kort samengevat – Andijvie is dus een supergezonde groente. Het voorziet je lichaam van diverse mineralen, vitamine A, vitamine K, foliumzuur en ook nog eens een goede portie antioxidanten. Samen dragen deze voedingsstoffen bij aan gezonde ogen, sterke botten, een goede bloedstolling, het beperken van oxidatieve stress en nog veel meer gezondheidsvoordelen.
Kan rauwe andijvie in de vriezer?
Was de andijvie, kook hem twee minuten met een blokje bouillon, spoel af onder koud water en doe het blad in een diepvriesbak. Zo heb je altijd een portie paraat voor jouw stamppot of naast een stukje vlees. ‘Bevroren andijvie is in de vriezer maximaal 12 maanden houdbaar.’
Hoe stamppot rauwe andijvie opwarmen?
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Is andijvie giftig?
Meerdere keren vis en nitraatrijke groente geen probleem – De aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat is gesteld op 259 mg nitraat per dag voor een volwassene van 70 kilo. Voor nitriet is een limiet gesteld van 4,2 mg per dag voor een volwassene van 70 kilo.
Het Voedingscentrum stelt dat u met dat advies prima meerdere keren per week groente als spinazie of sla kunt combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Ook voor nitraatrijke groente zelf geldt niet langer dat u het slechts in zeer beperkte mate mag consumeren. Meerdere keren sla, spinazie of andijvie per week is geen probleem.
Van alle nitraat die consumenten in Nederland binnenkrijgen, komt 50 tot 85 procent uit groente en 7 tot 9 procent is afkomstig uit drinkwater. Zomergroenten bevatten overigens minder nitraat dan wintergroenten. (Bron: Voedingscentrum, Gezondheidsnet) : Vis en spinazie een giftige combi of veilig om te eten? En hoe nitraatrijk is sla?
Kun je andijviestamppot bewaren?
Hoe lang kun je Stamppot andijvie bewaren? – In de koelkast kun je vers gemaakte stamppot andijvie nog een dag of twee goed houden. Daarbij is het wel van belang dat de stamppot afgedekt wordt. Zou je het open bewaren in de koelkast, kan het binnen een halve dag droog worden. In de vriezer kun je stamppot andijvie nog twee tot drie maanden bewaren.
Hoe vaak andijvie eten?
Sla, andijvie en spinazie eten mag toch elke dag Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Maar dat, ZIE OOK: We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer. Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Bij het eten van groenten als spinazie en sla, maar ook bietjes en bleekselderij, is dat risico te verwaarlozen, blijkt uit het nieuwe onderzoek.
Meer voordelen dan nadelen “Er waren al aanwijzingen in die richting. De EFSA, de Europese voedselautoriteit, zei in 2008 al dat de voordelen van nitraatrijk voedsel opwegen tegen de nadelen. Toch was het toen nog te vroeg om het advies aan te passen, omdat er ook nog onduidelijkheden waren.
- Bijvoorbeeld over rucola, waar heel veel nitraat inzit”, legde een woordvoerder van het Voedingscentrum uit.
- Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de basis voor het intrekken van het advies van het Voedingscentrum.
- Er is te weinig wetenschappelijk bewijs dat nitraat slecht is, stelt de NVWA in een verklaring op de website.
Bron: RTL Nieuws/ANP : Sla, andijvie en spinazie eten mag toch elke dag
Hoe lang kun je stamppot andijvie bewaren?
Waar bewaar je stamppot? – In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Is andijvie laxerend?
Zomerstamppot met andijvie Andijvie is een supergezonde bladgroente met een beetje bittere smaak. Het is een traditionele Nederlandse groente maar in het buitenland zijn ze er ook dol op. Het staat bol van de vitaminen en mineralen. De groente bevat veel vitamine K en ook het percentage vitamine A is hoog.
Verder zit er bijzonder veel vitamine B11 in. Aan dit rijtje kunnen nog vitamine B5, vitamine C, vitamine E en B1, B2 en B3 toegevoegd worden. Andijvie werkt vochtafdrijvend en laxerend waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten en voedingsstoffen beter opgenomen worden. Ook wordt het bloed gereinigd en komt het eten van andijvie ten goede aan het zenuwstelsel en de ogen.
Het werkt preventief tegen veel ziekten en het immuunsysteem krijgt een boost van andijvie. De groente is nu volop verkrijgbaar en daarmee wel een typische (na)zomergroente. Andijvie kan uitstekend verwerkt worden tot stamppot. Dus tijd voor een frisse, lichte en snelle stamppot! Ingrediënten voor vier personen:
1 kilo kruimige aardappelen 1 krop (ongeveer 600 gram) fijngesneden andijvie, gewassen 250 gram cherrytomaatjes 150 gram harde geitenkaas in blokjes 100 ml melk 50 gram boter 2 eetlepels fijngehakte peterselie zout en peper
Bereiding: Schil de aardappelen en breng het in een ruime pan met een beetje zout en een laagje water aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappelen in 25 minuten gaar. Giet het vocht af en stoom de aardappels op laag vuur nog een minuutje droog.
Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Voeg 100 ml hete melk en boter bij de aardappels en meng tot een smeuïge puree. Schep de andijvie erdoor en laat nog ongeveer vijf minuten samen door garen. Breng op smaak met zout en peper. Bak intussen in een koekenpan de cherrytomaatjes tot ze net iets open barsten.
Bestrooi met de peterselie en schep de kaasblokjes erdoor. Verdeel de stamppot over vier borden en schep het kaasmengsel erop. Eet smakelijk! Bron: ZTRDG : Zomerstamppot met andijvie
Waarom andijvie niet opwarmen?
André Huyghebaert is emeritus Voedseltechnologie en was voordien hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Hij weet raad. “Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid.”