Skip to content
Oshima Sushi
Oshima Sushi

  • Zalm
  • Voedsel
  • Oven
  • Our privacy policy
  • Cookie agreement
  • Author
Oshima Sushi

29.12.2022

Welke Saus Bij Garnaalkroketten?

Welke Saus Bij Garnaalkroketten
Waarom spatten kroketten open? – Dit is misschien wel het belangrijkste gegeven. Je kroket komt tijdens het frituren vanaf 110°C onder stevige druk te staan. Binnenin ontstaat er stoom (afhankelijk van het aantal toegevoegd vocht). De deskundig aangebracht korst zal die druk aankunnen als er genoeg vet zit in je ketel. : Welke Saus Bij Garnalenkroket?

Wat past er bij garnaalkroketten?

Welke combinaties zijn goud waard en doet onze kaviaar van de Noordzee schitteren in haar krokant jasje? – Klassiek De garnaalkroket wordt zowel als hapje, voorgerecht en hoofdgerecht geserveerd. In dat laatste geval komen er vaak een portie frieten of enkele sneden geroosterd bruin brood bij kijken.

Wil je het geheel wat lichter verteerbaar maken, dan kan je als garnering evengoed kiezen voor een slaatje: je mengt wat goede olijfolie, balsamicoazijn, een drupje citroen en wat peper door verschillende soorten bladsla, eventueel aangevuld met wat groene kruiden. Verrassend Ook qua opmaak kan je variëren.

Halveer bijvoorbeeld garnaalkroketten en werk ze af met een groentenzalf: in de winter levert een zalf van pastinaak mooie resultaten op. Een andere leuke serveertip is om de garnaalkroket in een blad malse kropsla te wikkelen. Perfect om als ‘fingerfood’ te serveren of om een zomerse lunch net even anders aan te pakken.

De hand van de meester Wil je de essentie van de garnaal benadrukken? Strooi dan nog enkele verse garnalen over je kroket of serveer ernaast een opgewerkte bisque in een koffietas (op basis van de bouillon van de koppen en pantsers die je trekt voor je smeuïg beslag). De hamvraag: ‘to citroen and peterselie’ or ‘not to citroen and peterselie’? Wie een vers gefrituurde garnaalkroket graag opfrist, serveert een partje citroen bij de kroket, iemand beslist zelf wel of en hoe(veel) hij de citroen wil uitknijpen.

Gefrituurde krulpeterselie oogt niet alleen mooi op een bord, door de textuur zorgt de peterselie voor een kruidig contrast met de vulling van de kroket. Dipsausje Echte puriteinen zweren bij een pure kroket, zonder enige afleiding in de vorm van saus.

Hoe serveer je Garnalenkroket?

Garnaalkroketten | Dagelijkse kost Een van de meest gegeerde warme voorgerechten is en blijft de kroket met de onvolprezen noordzeegarnalen. Jeroens recept garandeert dat iedereen kroketten kan bakken die boordevol smaak zitten en onverhakkeld uit de frietketel komen.

Met dit recept maak je zo’n 25 à 30 kroketten. Pel ¾ van de garnalen. Bewaar ook de koppen en de pantsers zorgvuldig. Doe de koppen, de pantsers en de rest van ongepelde garnalen in een hakmolen en mix alles tot een brij. Deze heeft misschien niet de meest smakelijke ‘look’, maar ‘t is wel een smaakbom.

Snipper de ui in stukken. Spoel de groenten en snij de wortel en de selderstengels grof. Neem een ruime pot en stoof de groenten enkele minuten in een scheut olijfolie op een matig vuur. Roer regelmatig. Voeg tussendoor blaadjes laurier en takjes tijm toe schep de gemalen garnalen in de pot.

  1. Roer, laat alles kort stoven en doe er de geconcentreerde tomatenpuree doorheen.
  2. Laat de rauwe smaak even wegbakken en blus de pot met een scheut cognac.
  3. Laat de meeste alcohol wegdampen.
  4. Schenk de witte wijn erin, gevolgd door de melk en de room.
  5. Roer in de garnalenfumet en breng alles rustig aan de kook.

Voeg een snuifje zout toe en voldoende peper van de molen. Laat het mengsel een kwartier pruttelen. Zeef de fumet met zorg. Doe het in beurten en druk telkens de laatste druppels smaak uit de aromatische ‘garnalensoep’. Proef en kruid de fumet met wat extra peper van de molen en een snuif zout.

  • Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  • Neem een tweede grote pot.
  • Smelt de flinke klont boter voor de roux, op een matig vuur.
  • Voeg de gezeefde bloem toe en roer met de garde tot je een malse roux krijgt.
  • Laat het mengsel kort bakken, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt.
  • Schenk de gezeefde fumet bij de roux en blijf roeren met de garde.

De roux zorgt in geen tijd voor een stevige binding. Zet het vuur zacht. Blijf nog een minuut doorroeren, ook al is het een uitputtende activiteit. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze op in de vulling voor de garnaalkroketten. Scheid de eieren één voor één.

  • Roer telkens de dooier door de stevige vulling.
  • Het eiwit gebruik je niet.
  • Roer 2/3 van de gepelde garnalen door het ‘beslag’.
  • Bewaar de rest om te serveren.
  • Neem een vlakke (glazen) schaal met een opstaande rand van minstens 5 centimeter.
  • Strijk de binnenzijde in met een beetje olijfolie.
  • Schep de kroketvulling in de schaal en strijk het oppervlak glad.

Bedek de bovenzijde van de vulling met een vel bakpapier of vershoudfolie, en druk aan. Zet de schaal in de koelkast en laat de massa een halve dag opstijven. Zet 3 schaaltjes klaar om de kroketten te paneren. (dun maar stevig korstje) Schep de bloem en de maizena in het eerste.

Meng beide in een verhouding van 1 deel maïszetmeel op 2 delen bloem. Kluts de eieren in het tweede schaaltje. Roer er een klein scheutje plantaardige olie doorheen Mix de panko fijn in de blender, tot de (Japanse) broodkruimels even fijn zijn als klassiek paneermeel. Neem de schaal met vulling uit de koelkast.

Snijd ze in gelijke blokjes van ongeveer 6 bij 4 centimeter, of kroketten van ongeveer 75 g per stuk. Schep telkens een portie uit de schaal en rol het blokje kort door je handen, waardoor hoeken afgerond worden. Rol elke kroket eerst door de bloem (met zetmeel), vervolgens door het geklutste ei en tenslotte door de gemalen panko.

Let erop dat je elke stap zorgvuldig uitvoert. Het korstje mag geen zwakke plekken vertonen. Verhit de frituurolie tot 170°C Bak de kroketten in bescheiden hoeveelheden. Het frituurmandje mag niet propvol liggen. Reken een baktijd van 5 tot 6 minuten. Zolang het frietvet niet luidruchtig pruttelt, zit je goed.

Het korstje hoort goudbruin te zijn, en de vulling heet tot in de kern. Serveer de kroketten met een beetje gefrituurde krulpeterselie met een snuifje zout erop, een partje citroen én een restje gepelde grijze garnalen. Opmerking: Kijk uit voor spatten wanneer je de peterselie kort frituurt.

Wat zijn de beste garnaalkroketten?

Smaakproef – Het doorslaggevende criterium voor de eindscore is de smaak. De garnaalkroketten werden gebakken volgens de instructies op de verpakking en daarna gedegusteerd door een team van vijf experts. Elke kroket werd blind geproefd en vergeleken met een gekende referentiekroket uit de betere vishandel.

Wat drinken bij garnaalkroketten?

Dranksuggesties Met het juiste drankje in de hand til je de smaakbeleving van een garnaalkroket naar een hoger niveau. Al is dat geen kinderspel. Door hun volle lichtezoete smaak zijn garnalen complexe ingrediënten om pairen; daarom vragen ze om een dranksuggestie met veel pit.

Mousserend Een glas champagne of een lokale bubbel kan wonderen verrichten tijdens het aperitief. Wijnen

Bij een zomerse garnaalkroket hoort een frisse wijn. Met witte druiven als chardonnay, pinot blanc, sauvignon blanc of silvaner maak je alvast een goeie keuze. Sappig gekoeld rood behoort eveneens tot de opties. Houd het vooral licht met een jonge gamay of pinot noir.

  • Een minerale rosé is echter ook een favoriet: kies in dat geval voor een strakke wijn zonder al te veel fruittoetsen.
  • Wil je echt verrassend uit de hoek komen? Combineer een romige garnaalkroket met een droge manzanilla sherry (op basis van witte wijn).
  • Het zilte karakter van de garnalen matcht wonderwel met de pittige sherry.

Bieren Met een frisse pint of een blond bier speel je een thuismatch. Mag het iets meer zijn? Het friszurige palet van een gerijpte Rodenbach is behalve een klassieke keuze ook steeds een geslaagde keuze bij een garnaalkroket. Tip: proef ons eigen bier ‘KREVET’ in de deelnemende restaurants. Welke Saus Bij Garnaalkroketten Non-alcoholisch Een glas melk laten we liever voor onze Noorderburen staan. Wat betreft groentesappen kan bijvoorbeeld een (glas of shot) geclarifieerd tomatensap voldoende tegenwicht bieden, zonder de garnalen te overheersen. Cocktailliefhebbers kunnen eventueel ziltige toetsen infuseren in het tomatensap om de zilt-vlezige pairing nog wat extra kracht bij te zetten. Smakelijk! : Dranksuggesties

Hoe bak ik bevroren garnaalkroketten?

Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten. Ontdooide kroketten: laat ze een halve dag in de koelkast ontdooien onder een handdoek. Bak ze vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten.

Hoe lang moet je bevroren garnaalkroketten bakken?

Kroketten frituren (video) Ten opzichte van kroketten maken lijkt kroketten frituren een fluitje van een cent. Om die misvatting uit de weg te ruimen geeft Cees Holtkamp ons frituurles. Er zijn een paar vuistregels in de keuken van Cees: een professionele frituuroven heeft zoveel kracht dat de ingestelde temperatuur gelijk blijft bij het toevoegen van koude of, erger nog, bevroren producten.

Voor een kleine thuisfrituur geldt dat helaas niet. Bovendien is de thermostaat van een klein thuisfrituurtje vaak minder accuraat. Gebruik dus een thermometer om de temparatuur te checken. Die moet voor het frituren van gekoelde kroketten staan op 180 graden, voor bevroren kroketten 175 graden. In de praktijk zul je moeten spelen met de temperatuurinstelling van de frituur om de temperatuur van de olie correct te krigen en te houden.

Dat kan betekenen dat de thermostaat wel 10 graden hoger ingesteld moet worden. Gekoelde snacks moeten op 180 graden gefrituurd worden: Bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 3 minuten, garnaalkroketten groot 4 minuten, kalfskroketten groot 5 minuten.

  • Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
  • Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.

Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan. en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost. : Kroketten frituren (video)

Wat kan er bij garnalen?

licg.nl – Zoetwatergarnaal Welke Saus Bij Garnaalkroketten De zoetwatergarnaal is goed op zijn plaats in een gezelschapsaquarium met geschikte vissoorten of in een aquarium met alleen garnalen. Er bestaan allerlei soorten zoetwatergarnalen in diverse maten en kleuren. Het zijn actieve dieren die interessant zijn om naar te kijken en u bovendien goede diensten bewijzen bij het opruimen van voedsel- en plantenrestjes.

  • Garnalen hebben een goede waterkwaliteit nodig.
  • Ies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de zoetwatergarnaal het huisdier is dat u zoekt.
  • Garnalen ( Caridea ) behoren net als krabben en kreeften tot de orde Decapoda, oftewel tienpotigen.
  • Het zijn ongewervelden: ze hebben geen ruggengraat maar wel een stevig pantser (exoskelet) dat grotendeels bestaat uit kalk en chitine.
See also:  Welke Kant Folie In Oven?

Het lichaam van een garnaal bestaat uit een door een schild bedekt kopborststuk en een achterlijf bestaande uit zes segmenten. Aan het kopborststuk zitten twee paar antennes, het mondapparaat, bestaande uit drie paar scharen, en vijf paar pereiopoden, waarvan de voorste twee paar scharen dragen en de achterste drie paar lange, dunne looppoten zijn, bestemd voor het lopen over de bodem.

De eerste vijf segmenten van het achterlijf zijn elk voorzien van een paar zwempootjes (pleopoden genoemd). Aan het laatste pootloze segment zit het staartstuk dat de anus bevat en een soort zwemvoetjes (de uropoden). Het staartstuk vormt samen met de uropoden de staartwaaier, die de zwempootjes ondersteunt bij het zwemmen.

Er bestaan zowel zoetwater- als zoutwatergarnalen, hier worden de zoetwatergarnalen besproken. Er bestaan vele soorten zoetwatergarnalen, die voorkomen in subtropische en tropische, maar ook in koude wateren. Sommige soorten komen van nature voor in brak water.

  • Een klein deel van de zoetwatergarnalen wordt als huisdier gehouden.
  • Vooral dwerggarnalen ( Caridina – en Neocaridina -soorten) zijn erg populair.
  • Voorbeelden zijn de veel gehouden Japanse garnaal ( Caridina japonica ), maar ook de vuurgarnaal, hommelgarnaal, tijgergarnaal en de bijengarnaal.
  • Dit zijn kleine garnalen van twee tot vier centimeter lang.

Ook langarmgarnalen ( Macrobrachium -soorten zoals de roodschaargarnaal en de glasgarnaal) en waaierhandgarnalen ( Atyopsis, bijvoorbeeld de Aziatische waaierhandgarnaal) kunnen in het aquarium worden gehouden. Deze worden gemiddeld zes tot tien centimeter lang, maar er bestaan soorten die meer dan twintig centimeter lengte bereiken.

  1. Van een aantal soorten zijn kweekvormen bekend, zoals de crystal red garnaal als variant van de bijengarnaal en de citroengarnaal die een geelgekleurde kweekvorm is van de oorspronkelijk rode vuurgarnaal.
  2. Garnalen zijn, als ze zich veilig voelen, een groot deel van de dag druk op zoek naar voedsel op de bodem en op planten.

De looppoten worden gebruikt om over de bodem te lopen, de zwempoten en de staartwaaier om te zwemmen. Om zich te beschermen tegen roofdieren zullen garnalen zich verschuilen tussen de begroeiing en stenen. Sommige soorten gebruiken materiaal van de omgeving om zich mee te camoufleren.

Garnalen blijven hun hele leven lang vervellen, ook als ze uitgegroeid zijn. Volwassen garnalen vervellen elke vier tot zes weken; hele jonge dieren soms zelfs dagelijks. Enkele dagen voor de vervelling stoppen de dieren met eten. Laat de afgestoten velletjes die veel bouwstoffen bevatten in het aquarium liggen; de garnalen eten ze op.

Pas drie dagen na de vervelling is het pantser volledig uitgehard en dus is de garnaal tot de tijd erg kwetsbaar en heeft hij goede schuilplaatsen nodig. Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium komt heel wat kijken. In de praktische informatie over ‘het tropisch zoetwateraquarium’ leest u hoe u dat aan kunt pakken en worden de gebruikte termen nader uitgelegd.

Huisvest garnalen bij voorkeur in een zoetwateraquarium met een inhoud van tenminste 30 liter water; in een kleinere bak is het moeilijk om de waterwaarden constant te houden. Dwerggarnalen ( Caridina en Neocaridina -soorten) moeten in groepen van tenminste tien soortgenoten worden gehuisvest. In grotere groepen voelen ze zich veiliger en zullen ze meer natuurlijk gedrag vertonen.

Begin met een groepje van tien tot twintig dieren: als de dieren zich goed voortplanten zijn het er al gauw veel meer. Garnalen hebben relatief weinig ruimte nodig, maar voorkom overbevolking en houdt maximaal vijf dwerggarnalen per tien liter water. Grotere garnalen zoals Macrobrachium -soorten en waaierhandgarnalen kunnen beter in kleine groepen van enkele dieren worden gehouden: een richtlijn voor de benodigde ruimte is één dier per tien liter water.

Dek het aquarium goed af en stop ook de openingen voor apparatuur dicht met bijvoorbeeld filterwatten of stukjes filterspons, want garnalen zijn goede klimmers. Plaats het aquarium niet voor de verwarming of in de zon: de temperatuur van het water zal oplopen. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de garnalen, maar kan ook explosieve algengroei veroorzaken.

Het is aan te raden in het aquarium één garnalensoort te houden, aangezien veel soorten onderling kunnen kruisen en er dus (vaak minder gezonde en vruchtbare) bastaarden kunnen ontstaan. Bovendien loopt u het risico dat door een verschil in voortplantingssnelheid een soort in uw aquarium uitsterft.

  • Het is mogelijk garnalen samen te houden met vissen, maar niet elke vissoort is geschikt.
  • Veel vissen eten jonge garnalen.
  • Cichliden, karperachtigen, regenboogvissen en labyrinthvissen zijn niet geschikt, evenals vele andere, ook kleine vissen.
  • Vissoorten die wel met kleine garnalen kunnen worden gecombineerd zijn onder andere kleine tetra soorten, endler guppen, kegelvlek barbeeltjes, dwerggourami’s en algeneters.

Grote garnalensoorten kunnen eventueel samen worden gehouden met wat grotere vissoorten. Kies bij grote garnalensoorten niet voor vissoorten die op of laag bij de bodem slapen, want met zijn schaartjes kan de garnaal de vis beschadigen. Als bodembedekking van het aquarium is zand of fijn grind van één tot drie millimeter groot zeer geschikt.

Zorg voor voldoende schuilplaatsen met mos, aangevuld met kienhout, stenen en planten met een fijne bladstructuur zoals hoornblad en waterpest. Beschikbaarheid van voldoende schuilplaatsen is extra belangrijk wanneer garnalen het aquarium delen met vissen. Zorg wel dat er voldoende zwemruimte overblijft.

Let op dat er geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen op de planten mogen zitten. Spoel daarom de waterplanten eerst door ze minimaal drie dagen in een emmer water te zetten en dit regelmatig te verversen. U kunt ook kiezen voor in-vitro waterplantjes die zonder bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt.

  • Een aquariumfilter is noodzakelijk, maar dicht de filterkieren wel af met filterwatten, stukken filterspons of een panty om te voorkomen dat de garnalen in het filter terecht komen.
  • Zorg er ook voor dat het filter geen snelle stroming veroorzaakt, de meeste garnalen houden daar niet van.
  • Eén of meerdere sponsfilters is de veiligste en eenvoudigste manier van filtering.

Bovendien is een sponsfilter gemakkelijk schoon te maken en goedkoop. De beste watertemperatuur ligt voor de meeste garnalensoorten tussen 20 en 24 graden Celsius. Het aquarium kan op kamertemperatuur worden gehouden, tenzij de watertemperatuur dan daalt tot 18 graden Celsius of lager (meestal ‘s nachts).

  • In dat geval moet het aquarium worden voorzien van een verwarmingsbuis.
  • Stel deze in op 19 graden Celsius.
  • Sommige soorten, bijvoorbeeld Japanse en waaierhandgarnalen, hebben altijd een verwarmingsbuis nodig die het water moet verwarmen tot tenminste 24 graden Celsius.
  • Vraag bij de koop van garnalen dus altijd naar de temperatuur waarop ze het beste gehouden kunnen worden.

Controleer de watertemperatuur regelmatig met een aquariumthermometer: een watertemperatuur boven 28 graden Celsius kan voor garnalen dodelijk zijn. Houd de zuurgraad van het water (pH) tussen 6 en 8. De meeste garnalensoorten hebben middelhard water nodig (tussen de 8 en 12 DH).

  • Voor de garnalen is het van levensbelang dat de gehaltes nitriet, nitraat en koper in het water laag worden gehouden.
  • Gebruik een voor garnalen geschikt waterbereidingsmiddel.
  • Garnalen stellen geen bijzondere eisen aan de verlichting maar de planten in het aquarium wel.
  • TL-verlichting en groeilampen zijn geschikt.

Garnalen houden niet van fel licht, dus gebruik geen lampen met een hoog vermogen. De verlichting mag twaalf uur per dag branden: de garnalen hebben namelijk een dag-nacht ritme nodig en bij langer verlichten kan de algengroei uit de hand lopen. Voedingsbodems voor planten bevatten vaak metalen, die uiterst giftig zijn voor garnalen.

Bovendien kunnen voedingsbodems gaan rotten. Vermijd daarom liever het gebruik van een voedingsbodem. Als u aquariumplanten toch goed wilt laten wortelen, kies dan voor een turfbodem of voedingszand. Nieuw aangekochte garnalen kunnen niet zomaar in het aquarium worden gezet: ze moeten eerst langzaam wennen aan de voor hen nieuwe watersamenstelling.

Doe de inhoud van het zakje, dus water en garnalen, in een lege emmer en laat deze tien minuten afgedekt bij kamertemperatuur staan. Vul vervolgens het water in de emmer iedere paar minuten aan met water uit het aquarium. Gebruik hiervoor bij voorkeur een luchtslangetje van het filter, zodat het water langzaam in de emmer druppelt tot er minstens drie keer zoveel aquariumwater als water uit het zakje in de emmer zit.

Vang de garnalen in een netje, giet het water uit de emmer voorzichtig terug in het aquarium en zet tot slot de garnalen erin. Door het transport en het andere water kunnen de garnalen kleur verliezen: de normale kleur moet echter binnen twee dagen weer terugkeren. Omdat garnalen erg gevoelig zijn voor slechte waterkwaliteit moet het water regelmatig getest worden.

Test in ieder geval op nitriet, nitraat, pH, fosfaat en bij voorkeur ook op koper. Ververs wekelijks 30 tot 50% van het water. Gebruik daarbij een waterbereidingsmiddel dat zware metalen als ijzer en koper bindt. Maak regelmatig het filter schoon door het filtermateriaal uit te spoelen in schoon water op kamertemperatuur.

  • De meeste garnalen zijn van nature omnivoor en eten allerlei dierlijke en plantaardige resten.
  • In gevangenschap kunnen ze gevoerd worden met een speciaal garnalenvoer.
  • Dit verkleint de kans op vervellingsproblemen en valt meestal langzaam uiteen, waardoor het nauwelijks zorgt voor een afname van de waterkwaliteit als het voer niet direct wordt opgegeten.

Het garnalenvoer moet voor de nodige variatie wel worden aangevuld met andere voedingsmiddelen, zoals diepvriesvoer (bijvoorbeeld Cyclops, Daphnia, Artemia, Tubifex, rode muggenlarven), algen (ook in tablet-/poedervorm; Spirulina), gedroogde bladeren (met name beuk en eik, 2-3 bladeren per 100 liter water), fruit (appel, peer, aardbei) en groentes (bijvoorbeeld gekookte wortelen, spruitjes, open geknepen erwten, broccoli, verse spinazie, komkommer).

  1. Macrobrachium -soorten hebben behoefte aan relatief veel vlees in de vorm van diepvriesvoer of een visje.
  2. Ies voor voer dat snel zinkt of laat het zelf zinken, want garnalen eten alleen van de bodem.
  3. Voer nooit te veel, door een overmaat aan voedselresten gaat de waterkwaliteit sterk achteruit.
  4. Het geslachtsonderscheid is bij garnalen te maken op basis van uiterlijke kenmerken: bij vrouwtjes loopt het kopschild wat lager door aan de zijkant en is de buik boller.

Vrouwtjes zijn bovendien vaak herkenbaar aan een eivlek net achter de kop of aan het dragen van eitjes bij hun buikpoten. Zoetwatergarnalen worden geslachtsrijp op een leeftijd van drie tot vier maanden. De voortplanting begint met de vorming van kuit rond de nekstreek van het vrouwtje en is te herkennen aan de eivlek.

  1. Na ongeveer vier tot zes weken zijn de eitjes rijp en vervelt het vrouwtje.
  2. Het vrouwtje geeft daarbij geurstoffen af, die de mannetjes opwinden.
  3. De mannetjes zwemmen vervolgens met hoge snelheid door het aquarium op zoek naar het bewuste vrouwtje.
  4. Dit gebeurt vaak na een waterwissel, omdat dat de garnalen vaak tot vervelling en vervolgens paring aanzet.

Zodra een mannetje een paringsbereid vrouwtje gevonden heeft, hecht hij zich vast aan haar nekstreek. Hij laat zich vervolgens langs de zijkant van het vrouwtje naar beneden glijden en zet met behulp van de voorste twee paren zwembenen een zaadpakketje af in de buurt van haar geslachtsopening die zich tussen haar looppoten bevindt.

See also:  Hoe Lang Pitabroodjes In Oven?

Direct daarna zwemt het mannetje weg. Enkele minuten na de paring neemt het vrouwtje een gekromde houding aan en perst ze met draaiende bewegingen haar eipakketje door de geslachtsopening in de draagtassen van haar achterlijf. Hierbij komen de eitjes in contact met het zaad van het mannetje en vindt de bevruchting plaats.

Met haar zwempoten houdt het vrouwtje vervolgens de eitjes schoon en voorziet zij ze van zuurstof door te waaieren. Vrouwtjes dragen de eitjes bij hun buikpoten totdat ze na ongeveer twee tot zes weken uitkomen, dit verschilt per soort. Laat drachtige vrouwtjes met rust: door stress kunnen de eitjes worden afgestoten.

  • De eieren van de meeste dwerggarnalen zijn aanvankelijk donker van kleur, maar worden steeds doorzichtiger, zodat uiteindelijk de larven met hun donkere ogen door het ei heen zichtbaar zijn.
  • De jongen worden na het uitkomen direct los gelaten en moeten meteen voor zichzelf zorgen.
  • Het vrouwtje wordt vlak voor het loslaten van de jongen heel rustig.

Ze zoekt meestal een hoog plekje op en gaat daar bijna onbeweeglijk zitten. Enige tijd later begint ze met haar zwembenen te wapperen en daarbij laten de jongen los.Bij sommige soorten hebben de jongen als ze worden losgelaten al alle larvenstadia doorlopen en zijn dus volledig ontwikkeld.

  1. Dit wordt een gespecialiseerd voortplantingstype genoemd.
  2. Bij andere soorten worden de jongen al als larve losgelaten en dit wordt een primitief voortplantingstype genoemd.
  3. Bij soorten met een primitief voortplantingstype worden de jongen geboren in zoet water, maar vervolgens kunnen ze meestal alleen opgroeien in brak water (half zoet, half zout).

Ze moeten binnen vier dagen na de geboorte worden overgebracht naar brak water en kunnen na ongeveer vier weken (volledig ontwikkeld) weer terug naar zoet water. In gevangenschap is de kweek van primitief voortplantende garnalen moeilijk te realiseren.

  • Garnalen kunnen zich ongeveer iedere twee maanden voortplanten.
  • De kweek in gevangenschap verloopt vaak beter als de dieren niet op kamertemperatuur, maar in verwarmd water worden gehouden.
  • Voer de watertemperatuur geleidelijk en niet te hoog op! De jongen zullen in het begin vaak vervellen maar naarmate ze ouder worden zal dit minder worden.Jonge garnalen moeten zich kunnen verstoppen tussen de planten.

Ze hoeven niet extra gevoerd te worden; in een goed draaiend aquarium vinden ze genoeg voedsel tussen planten en op de bodem. Een kleine hoeveelheid vuil op de bodem is dus gewenst in een garnalenaquarium. Indien nodig kunnen jonge garnalen bijgevoerd worden met fijngewreven garnalenvoer: strooi dan twee keer daags een klein beetje op het wateroppervlak.

  1. De eencellige parasiet Thelohania contejani veroorzaakt porseleinziekte.
  2. De parasiet tast vooral de spieren van de garnaal aan.
  3. De garnaal zal eerst bleker worden en dan vanaf de staart melkwit kleuren.
  4. De spieren verstijven waardoor het dier meestal binnen een dag op zijn zij ligt, alleen nog ongecontroleerde bewegingen makend.

Dit leidt altijd snel tot de dood. De eencellige parasiet Myxosporidias veroorzaakt een soortgelijk beeld dat melkziekte wordt genoemd. Hierbij kleurt het gehele lichaam van de garnaal wit en zal de dood snel volgen. Zelfs het water kan troebel worden.Verwijder bij een verdenking van porselein- of melkziekte de zieke en dode dieren onmiddellijk uit het aquarium en raadpleeg een dierenarts met specifieke kennis op het gebied van aquariumdieren.

Atoenziekte kenmerkt zich door wittige knobbeltjes tot ovale of langwerpige blaasjes in de huid. Het wordt veroorzaakt door sporozoën, parasieten die ook de inwendige organen binnendringen en in het lichaam vermenigvuldigen. Een geïnfecteerde garnaal scheidt sporozoën uit met de ontlasting, deze kunnen zo weer andere garnalen infecteren.

Daarnaast kan de parasiet ook overgedragen worden via kannibalisme. Hoewel zieke dieren nog lang kunnen leven is het vanwege de snelle overdracht verstandig ze zo snel mogelijk uit het aquarium te verwijderen. Er bestaat geen medicijn voor deze ziekte.

  1. Bewaar eventueel dode dieren in een afgesloten plastic zakje in de koelkast en laat ze onderzoeken door uw dierenarts om te achterhalen of er inderdaad sprake was van katoenziekte.
  2. Verwar een eivlek, een witte vlek achter de kop, niet met katoenziekte.
  3. Een dier met een eivlek is gezond en de inwendige organen zijn duidelijk afgegrensd; bij een dier met katoenziekte zijn de afzonderlijke organen niet meer van elkaar te onderscheiden.

Haakwormen kunnen zich onder het pantser of in de organen van de garnaal bevinden. Ze voeden zich met darmslijmvlies dat ze met hun haakjes ernstig beschadigen. Door het voeren van te eiwitrijk voer (bijvoorbeeld visvoer) versnelt de stofwisseling van de garnaal en kunnen er problemen ontstaan bij de vervelling, zoals misvormingen, verlies van ledematen, of zelfs de dood als de garnaal niet snel genoeg uit zijn oude pantser kan kruipen.

  • Voer daarom speciaal garnalenvoer.
  • Vervellingsproblemen kunnen ook ontstaan door een slechte waterkwaliteit: zorg voor goede filtering, voldoende vaak verversen en een goede doorluchting van het aquariumwater en overvoer de vissen niet.
  • Verwondingen kunnen leiden tot een verlies van een deel van een ledemaat.

In het algemeen groeit dat deel na vier of vijf vervellingen in een kleinere vorm terug, maar via zo’n verwonding kunnen ook bacteriën of schimmels binnendringen. Behalve verwondingen maken ook verkeerde omstandigheden in het aquarium, verkeerd voer en stress een garnaal gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties.

Een infectie door bacteriën veroorzaakt vaak verkleuring, aangevreten lichaamsdelen en soms sterfte. Een dierenarts kan u een geschikt antibioticum meegeven. Geef nooit zomaar antibiotica, want deze kunnen giftig zijn voor zowel de garnaal als voor uzelf en bovendien hun werking verliezen als ze onnodig worden toegediend.Bij inwendige schimmelinfecties sterven dieren vaak zonder voorafgaande verschijnselen.

Uitwendige schimmelinfecties zijn te herkennen aan meestal witte, soms gele of groene watachtige woekeringen aan het lichaam van de garnaal. Raadpleeg uw dierenarts. Vergiftigingen treden vaak op kort (meestal enkele uren) nadat veranderingen in het aquarium zijn aangebracht.

  1. De dieren vertonen afwijkend gedrag en opeens gaan er meerdere dieren dood.
  2. Operhoudende medicijnen of water uit een koperen waterleiding kunnen vergiftiging veroorzaken.
  3. Laat kraanwater altijd eerst stromen vóór het tappen van water bestemd voor het aquarium.
  4. Vloeibare plantenvoeding, anti-algenmiddelen of ongeschikte waterbereidingsmiddelen kunnen ook voor vergiftiging zorgen.

Verstoring van de waterkwaliteit door toevoeging nieuwe planten of dieren kan problemen geven. Plaats nieuwe planten eerst tenminste drie dagen in een emmer met water dat bij de waterwissel uit het aquarium is gehaald, ververs dit water regelmatig en voeg steeds een waterbereidingsmiddel toe dat geschikt is voor garnalen.

  1. Spoel de planten vervolgens nog één keer af voordat u ze definitief in het aquarium plaatst.
  2. Overige oorzaken zijn te veel nitriet of ammoniak, te weinig zuurstof of te hoge watertemperatuur.
  3. Als sprake zou kunnen zijn van een vergiftiging, ververs dan direct 50 tot 80% van het water en voeg aan het nieuwe water een goed waterbereidingsmiddel toe.

Voor wie voor het eerst garnalen wil gaan houden is de vuurgarnaal zeer geschikt: deze garnaal plant zich eenvoudig en snel voort en is niet veeleisend wat betreft de huisvesting. Ook de Japanse garnaal is vrij gemakkelijk te houden, hoewel deze zich niet zal voortplanten bij gebrek aan brak water voor de jongen.

Zoetwatergarnalen kunt u kopen bij een aquariumspeciaalzaak of een kweker. Let op dat de dieren uit schone bakken komen en kies actieve exemplaren uit. Zorg dat u vier tot zes weken voor de komst van de garnalen een volledig ingericht aquarium hebt staan, dat u tot de komst van de dieren verlicht en filtert zoals u zou doen als de dieren er al in zouden zitten: deze aanlooptijd is nodig om de bacteriën die moeten zorgen voor stabiel aquariumwater te laten vermenigvuldigen.

Als u nieuw aangekochte dieren wilt bijplaatsen in een bestaande groep, plaats de nieuwe dieren dan eerst vier weken in een aparte quarantainebak. De meest gangbare zoetwatergarnalen, zoals vuurgarnalen, zijn te koop vanaf ongeveer een euro per stuk. Voor meer bijzondere soorten wordt een hogere prijs gevraagd: vanaf enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s per stuk.

  1. Een compleet aquarium van zo’n 30 liter inclusief filter en verlichting is te koop vanaf ongeveer 50 euro, grotere aquaria zijn uiteraard duurder.
  2. Planten zijn verkrijgbaar vanaf enkele euro’s per stuk.
  3. Een complete testkit voor de waterkwaliteit is verkrijgbaar vanaf enkele tientallen euro’s.
  4. Een potje garnalenvoer van 100 ml kost enkele euro’s.

Houd er ook rekening mee dat het aquarium stroom verbruikt voor filter, verlichting en eventueel verwarming; waarschijnlijk zult u dit kunnen merken aan uw energienota. : licg.nl – Zoetwatergarnaal

Waarom gaan garnaalkroketten open?

Weg met de barstjes –

Maak de kroketten niet dikker dan 2 à 4 centimeter : te dikke kroketten hebben veel tijd nodig om binnenin op te warmen, waardoor de buitenkant van de vulling zo heet wordt dat ze uit de kroket zal barsten. Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast : minstens 12 uur. Laat de klaargemaakte kroketten ook nog 1 uurtje opstijven voor je ze frituurt, Zorg ervoor dat de kroketten helemaal met paneermeel bedekt zijn, Check ze voor het frituren goed op gaatjes of ongepaneerde plekjes, Wil je de subtiele smaak van de garnalen optimaal tot hun recht laten komen? Gebruik dan extra fijn paneermeel, Gebruik proper frituurvet en frituur de kroketten op 175°C, Op deze temperatuur zullen je kroketten niet openbarsten. Zorg dat de onderkant van het mandje in het vet ligt als je de kroketten erin legt. Zo plakt de kroket niet aan het mandje nog voor ze in aanraking komt met het frituurvet. Bak nooit meer dan 4 kroketten tegelijk, Anders daalt de temperatuur van je frituurvet met 20 tot 30 graden, waardoor de korst niet krokant dicht schroeit en de vulling eruit zal lopen.

Kan je garnaalkroketten bakken in de pan?

Kan een garnaalkroket ook in de pan? Dat kan, maar net het vet bepaalt mee de smaak van de kroket. Hetzelfde geldt voor de oven : je kroket zal gewoon niet zo lekker smaken. Je kan wel een kookpot vullen met frituurolie, maar deze methode is gevaarlijk en raden we af.

Waar eet je de beste garnaalkroketten aan de kust?

1. ‘t Werftje in Zeebrugge – Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Klik hier om dit alsnog toe te laten Hier rij je op goed geluk naartoe, want reserveren is onmogelijk,

Kan je verse garnaalkroketten bakken in Airfryer?

Vetarme garnalenkrokketten zijn gemakkelijk te maken in de Airfryer. Omdat garnalen maar 1,9 gram vet hebben per 100 gram. In dit recept zijn de vette ingrediënten vervangen voor magere ingrediënten. Porties 10, Voorbereidingstijd 120 minuten, Bereidingstijd: 45 minuten

See also:  Wat Voor Kruiden Op Broccoli?

Waarom vallen kroketten uit elkaar?

Bak de kroketten 5 minuten in de friteuse, voorverwarmd op 180°C. Leg er niet te veel tegelijk in de frituurolie, want dan zakt de temperatuur snel en gaan de kroketten toch weer uit elkaar vallen.

Hoe voorkomen dat kroketten openbarsten?

Om zo’n geslaagde aardappelkroket te maken, is het belangrijk om zo min mogelijk vocht te gebruiken in de bereiding. Zo beperk je de kans dat de kroketten openbarsten tijdens het bakken.

Hoeveel kroketten mag je eten?

Aardappelen, pasta en rijst – Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer. Voor rijst en pasta die je als bijgerecht serveert, reken je 50 à 60 g droog gewicht (dus voor de rijst of pasta gekookt is).

Kan eten in de vriezer bederven?

Invriezen voorkomt gevaarlijk bederf. Maar waarom bestaan er dan houdbaarheidstermijnen voor diepvriesproducten? Die hebben vooral te maken met (ongevaarlijke) kwaliteitsvermindering. Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt.

  • Het wordt echter wel langzaam minder lekker.
  • Daarom staat op diepvriesproducten een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), tot welke het voedsel de beoogde kwaliteit heeft mits je het meteen invriest na het boodschappen doen.
  • Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is.

Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet ‘redden’ door invriezen.

Waarom gaan kroketten kapot?

Welke Saus Bij Garnaalkroketten Waarom klappen mijn bitterballen open tijdens het frituren? Hoe komt het dat zelfgemaakte bitterballen of kroketten barsten of openspringen in de frituurpan? Deze vraag – in verschillende varianten – wordt mij als ‘ bitterballenkoningin ‘ zo ongeveer het meest gesteld 😉 Het kan zijn dat je al Googlend op deze pagina terecht bent gekomen of hier door mij naar toe gestuurd bent omdat je me deze vraag stelde via een DM.

  1. Je bent dus sowieso niet de enige bij wie het frituren van bitterballen niet helemaal goed gaat.
  2. Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben.
  3. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt.
  4. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is.

Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse. Ik check dit bij een nieuwe frituurpan altijd even na met een keukenthermometer, Bij mijn veelgebruikte mini-frituurpannetje scheelde dit maar liefst 20 graden! Goed om te weten dus.

Kun je ontdooide kroketten opnieuw invriezen?

Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie. Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo’n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien.

Kan een kroket in de pan?

Hoe lang moet een kroket bakken? – Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan. Voorbereidingstijd 1 minuut Bereidingstijd 4 minuten Totale tijd 5 minuten Porties 1 Kroket calorieën 151 kcal

Kun je bevroren frituurvet nog gebruiken?

Inhoudsopgave –

Tips voor buiten frituren Tips voor binnen frituren

Na het vergelijken van verschillende modellen ben je eruit: je hebt de beste friteuse gevonden! Nu moet je alleen nog bepalen waar je het apparaat neerzet. Natuurlijk zet je je nieuwe frituurpan het liefst in de (bij)keuken. Bij een friteuse zonder geurfilter is de kans op nare geurtjes echter zeker aanwezig.

Soms kun je zelfs de volgende dag nog ruiken dat je gefrituurd hebt! Frituren zonder stank is lastig. Sommige mensen kiezen er daarom voor hun frituurpan buiten neer te zetten. Dat is echter weer niet zo handig op het moment dat je ook nog andere gerechten wilt bereiden. In dit artikel geven we je graag wat tips.

Daarbij hebben we onder meer aandacht voor binnen en buiten frituren. Ook gaan we in op de vraag of je frituren met of zonder deksel moet verkiezen en wat het effect van vorst is. Hoe moet je frituren? Het is belangrijk je frituurpan niet te vol te schenken met olie of vet.

  1. Een te volle friteuse kan namelijk overstromen en in brand vliegen, doordat de olie kan gaan bruisen.
  2. Vervolgens verwarm je de olie tot de juiste temperatuur.
  3. Aangeraden wordt om op maximaal 175 graden te frituren.
  4. Boven deze 175 graden kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Zet je friteuse echter ook niet te laag: bij een lagere temperatuur nemen de snacks te veel olie op en loop je het risico dat deze niet goed gaar worden. Probeer dus ook niet te veel snacks of friet tegelijk te frituren. Hierdoor koelt de olie namelijk te veel af.

Een laatste tip: je doet er goed aan het ijslaagje van diepvriesproducten te verwijderen en natte producten voor het frituren af te drogen met een stukje keukenpapier. Wanneer je buiten wilt frituren, is het goed om te weten dat sommige frituurpannen niet goed werken bij lage temperaturen. Mocht je ook bij kouder weer toch graag buiten willen frituren, dan kun je de frietpan binnenshuis op kamertemperatuur brengen en hem daarna naar buiten verplaatsen.

Zeker als je buiten wilt gaan frituren, is het dus zaak je frituurpan niet te vol te gieten. Het wordt aangeraden deze voor maximaal de helft met olie te vullen. Sommige friteuses hebben handvatten, zodat je het apparaat vrij gemakkelijk kunt verplaatsen. Binnen frituren kent veel voordelen: zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd andere gerechten bereiden en toch een oogje op je frituurpan houden. Er is echter ook een nadeel: de frituurlucht. Net als bij koken op een fornuis komen er bij het frituren nou eenmaal ook etensgeuren vrij.

  • Mocht je toch liever binnen dan buiten frituren, dan kun je het beste voor een frituurpan met geurfilter kiezen.
  • Er zijn twee soorten filters: een permanent filter en een vervangbaar filter.
  • Ook zijn er friteuses waarbij je het deksel kunt sluiten.
  • Meestal moet je met het deksel open frituren, maar er bestaan ook frituurpannen die je met gesloten deksel kunt gebruiken.

Heeft jouw frituurpan deze opties niet? Zet dan je frituurpan op het fornuis onder de afzuigkap. Zorg dan echter wel voor voldoende afstand tussen de frituurpan en de afzuigkap. Kun je frituren in een gewone pan? Heb je geen friteuse, maar wil je toch genieten van een eigengebakken snack? Frituren zonder frituurpan is zeker mogelijk.

  • Je kunt namelijk ook olie of vet verhitten in een kookpan.
  • In principe kun je elke pan gebruiken, mits deze een dikke bodem heeft.
  • Gooi ook niet teveel olie in de pan.
  • Vaak is vullen tot een kwart al voldoende.
  • Vervolgens is het zaak de temperatuur van het vet goed in de gaten te houden.
  • Controleer met een thermometer of de olie niet te heet wordt.

Heb je geen thermometer bij de hand? Sommige mensen gebruiken een klein stukje brood als graadmeter: wanneer dat in zo’n 30 seconden bruin bakt en naar boven drijft, is de olie heet genoeg. Het frituren in pan is echter wel gevaarlijker dan in een elektrische frituurpan.

Welke olie om te frituren in pan?

Allerhande laat in deze video zien hoe je veilig kunt frituren en welke materialen handig zijn om daarbij te gebruiken. Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig.

  • Verschillende soorten olie Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
  • Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen.
  • Schep het product voorzichtig in de olie.
  • Gebruik een schuimspaan bij een pan of het bijgeleverde mandje bij een frituurpan om het eten in de olie of het vet te dompelen.

Als je bijvoorbeeld een garnaal eerst door een beslag wilt halen voordat je het gaat frituren, gebruik dan een tang. Laat het gefrituurde product op keukenpapier uitlekken, voordat je het serveert.

Waarom gaan garnaalkroketten open?

Weg met de barstjes –

Maak de kroketten niet dikker dan 2 à 4 centimeter : te dikke kroketten hebben veel tijd nodig om binnenin op te warmen, waardoor de buitenkant van de vulling zo heet wordt dat ze uit de kroket zal barsten. Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast : minstens 12 uur. Laat de klaargemaakte kroketten ook nog 1 uurtje opstijven voor je ze frituurt, Zorg ervoor dat de kroketten helemaal met paneermeel bedekt zijn, Check ze voor het frituren goed op gaatjes of ongepaneerde plekjes, Wil je de subtiele smaak van de garnalen optimaal tot hun recht laten komen? Gebruik dan extra fijn paneermeel, Gebruik proper frituurvet en frituur de kroketten op 175°C, Op deze temperatuur zullen je kroketten niet openbarsten. Zorg dat de onderkant van het mandje in het vet ligt als je de kroketten erin legt. Zo plakt de kroket niet aan het mandje nog voor ze in aanraking komt met het frituurvet. Bak nooit meer dan 4 kroketten tegelijk, Anders daalt de temperatuur van je frituurvet met 20 tot 30 graden, waardoor de korst niet krokant dicht schroeit en de vulling eruit zal lopen.

Kan je garnaalkroketten bakken in de pan?

Kan een garnaalkroket ook in de pan? Dat kan, maar net het vet bepaalt mee de smaak van de kroket. Hetzelfde geldt voor de oven : je kroket zal gewoon niet zo lekker smaken. Je kan wel een kookpot vullen met frituurolie, maar deze methode is gevaarlijk en raden we af.

Kan je verse garnaalkroketten bakken in Airfryer?

Vetarme garnalenkrokketten zijn gemakkelijk te maken in de Airfryer. Omdat garnalen maar 1,9 gram vet hebben per 100 gram. In dit recept zijn de vette ingrediënten vervangen voor magere ingrediënten. Porties 10, Voorbereidingstijd 120 minuten, Bereidingstijd: 45 minuten

Oven

Post navigation

Previous post
Next post
©2023 Oshima Sushi | WordPress Theme by SuperbThemes